Supe i Čorbe


      SupaReč supa ( Die Suppe ) prihvaćena je od Nemaca, pa time i samo jelo.

      Jedna od prepoznatljivih vojvođanskih supa je svakako nedeljna supa, a sprema se od različitog mesa. Nekad je to morčija supa, a veoma često se pripremaju i pileća, juneća, teleća, ali i pačija, guščija, ćureća, od fazana, od petla, pa čak i supa od golubova.

      U supu se stavljaju domaći rezanci, knedle, flekice za supu, derviš, a često se stavlja i tarana.

      Reč čorba je turskog porekla i znači „ masna voda “ koja se dobija kuvanjem mesa; a prihvaćena je od stanovništva južno od Save i Dunava.

      Zabeleženo je da su se od XIX veka spremale: čorba od cibere – kiselica ( сibera је sok od mekinja prelivenih vrelom vodom ) , kao i čorbe od pasulja, krompira, . . .

      Za pripremu čorbi koriste se različite vrste mesa, te u Vojvodini možete probati jagnjeću čorbu, pileću čorbu, čorbu od fazana, kiselu čorbu od zeca, ljutu gulaš čorbu sa ” čipetkama ” . . .

      Kao jedne od najрrерoznatljivijih su svakako bela pileća, paradajz čorba, ratarska čorba i riblja ili alaska čorba.

      Riblja ili alaska čorba priprema se od razne sitne ribe: šarančića, štuke i bele ribe ( ako se pravi od veće ribe koriste se samo rep i glava ) sa crnim lukom, peršunom, celerom, lovorom, biberom u zrnu i paprikom.

      ...

      • Jela od testa

        U Blizini Info Jela od testa su omiljena u Vojvodini, kako u Bačkoj, tako u Sremu i Banatu. Mnoga testa u vojvođanskoj, vode poreklo iz nemačke i slovačke kuhinje. U osnovi postoje dve vrste testa – za trenutnu i kasniju upotrebu. Za kasniju upotrebu se prave: trganci, tarana, rezanci ( za supe ili kao dodatak…

      • Predjela

        U Blizini Info U Evropi se predjela služe već vekovima. Njihovo poreklo nije tačno utvrđeno, ali je poznato da su rimljani svoje gozbe počinjali grickajući celer,  zelenu salatu i drugo povrće. Pretpostavlja se da je u antičkoj Grčkoj služenje predjela već bilo običaj. Kasnije su i ostali narodi Evrope prihvatili predjela, obogatili ih i još…

      • Kolači i Slatkiši

        U Blizini Info Као poslastica od vajkada su u Vojvodini pravljene razne štrdule, gibanice, krofne, rezanci s makom, gomboce, tašci s pekmezom, kuglofi, milhbrot, koh . . Kolači su pripremani od belog brašna. Pravljenje kolača ima dugu tradiciju i spremani su za razne prilike. Postojali su veliki kolači i mali kolači ili buhtla, pleteni kolač,…

      • Vina Banatskog reona

        U Blizini Info Banatski rejon ( južnobanatski podrejon sa tri vinogorja: vršačko, belocrkvansko i deliblatsko  peščarsko i Severnobanatski podrejon sa dva vinogorja: kikindsko i banatsko potisko ) . Jedno od najpoznatijih banatskih vina je svakako Krokan. Zanimljiva je i priča kako je došlo do nastanka loze i vina:   „ Bila je topla ravničarska noć,…

      • Lepinja sa sve

        U Blizini Info Međunarodni rok i bluz “In Wires” festival (0 km) Restoran Ćira (0 km) Restoran Tabana (0 km) Užički dečiji festival ” Licidersko srce ” (0 km) Međunarodni dečji festival “Ljubav naša je planeta” (0 km) Jugoslovenski pozorišni festival (0 km) Međunarodni tamburaški festival (0 km) Bijenale grafike ” Suva igla ” (0…

      • Ada

        U Blizini Info Ugostiteljski Objekti – Ada (0 km) Manifestacije-Ada (0 km) Rekreacioni centar Adica (2 km) D.O.O.Hubertus (2 km) Manifestacije u Bačkom Petrovom selu (10 km) Manifestacije u Sajanu (11 km) Manifestacije u Iđošu (13 km) Manifestacije u Senti (15 km) Hotel Royal (16 km) Pravoslavna ( Srpska ) crkva Svetog Arhangela Mihaila (16…