Jela od testa


      Jela od testa su omiljena u Vojvodini, kako u Bačkoj, tako u Sremu i Banatu. Mnoga testa u vojvođanskoj, vode poreklo iz nemačke i slovačke kuhinje.

      U osnovi postoje dve vrste testa – za trenutnu i kasniju upotrebu.

      Za kasniju upotrebu se prave: trganci, tarana, rezanci ( za supe ili kao dodatak paprikašima, gulašima. . . ) , flekice.

       

      Jedno od omiljenih jela su ,, flekice s kupusom ” ili krautfleke ( Krautflackchen ) , za koje u Sremu kažu „ da se njima bolan leči ” , u gradovima se češće pripremaju flekice sa samlevenom šunkom ( Die Schinkenflackchen ) , a pripremaju se i flekice s pavlakom.

      Nadaleko poznato jelo je testo, rezanci ili nasuvo sa krompirom, znano pod nazivom „ grenadirmarš ” (Der Grenadiermarsch ) , nasuvo s makom, sirom . . . , a tu su i šufnudle ( Schupnudel ) , gomboce, tašci ( DieTasche ) , koji se služe slani sa zaprškom ili slatki, a posebno veliku zastupljenost imaju skoverci ( palačinke)  i gibančice.

      Svaki narod u Vojvodini ima nešto specifično. Tako je kod testa, pa se na trpezi mogu naći brindzovi haluški, krpice, rusinski peljmeni, trganjci sa jajima, trganjci sa šunkom, stare vojvođanske knedle sa sirom, tarana s mlekom, bunjevačka tarana s „ divenicom “ ili razne vrste valjušaka.

      ...

      • Kolači i Slatkiši

        U Blizini Info Као poslastica od vajkada su u Vojvodini pravljene razne štrdule, gibanice, krofne, rezanci s makom, gomboce, tašci s pekmezom, kuglofi, milhbrot, koh . . Kolači su pripremani od belog brašna. Pravljenje kolača ima dugu tradiciju i spremani su za razne prilike. Postojali su veliki kolači i mali kolači ili buhtla, pleteni kolač,…

      • Lovački specijaliteti

        U Blizini Info Lovački specijaliteti više nisu rašireni kao nekada, kada je lov bio važan kao stvar od prestiža i kada se na vlastelinskim imanjima održavao organizovani lov. No, pojedina jela su sačuvana poput najboljih trofeja. Visoka divljač je budila posebno poštovanje, zbog lepote i potrebne velike veštine da se uhvati. Stvar prestiža su bile…

      • Supe i Čorbe

        U Blizini Info Reč supa ( Die Suppe ) prihvaćena je od Nemaca, pa time i samo jelo. Jedna od prepoznatljivih vojvođanskih supa je svakako nedeljna supa, a sprema se od različitog mesa. Nekad je to morčija supa, a veoma često se pripremaju i pileća, juneća, teleća, ali i pačija, guščija, ćureća, od fazana, od…

      • Glavno jelo

        U Blizini Info U Vojvodini je svinjetina glavno meso za svakodnevne obroke, dinstana, pečena ili spremljena u paprikašu, a za praznike se najčešće služi pečena na ražnju. Pored svinjetine najčešće se koristi živinsko meso ( pilići, guske, patke, ćurke ) , ali i junetina, jagnjetima i ovčetina. Nedeljom se na trpezi često nalazi celo pečeno pile,…

      • Buregdzinica Sarajevo

        U Blizini Info Buregdžinica Sarajevo je na svom Facebook nalogu objavila da prestaje sa radom: Deo objave prenosimo ovde a celu objavu možete videti na sledećem linku: https://www.facebook.com/buregdzinicasarajevo/ Buregdžinica Sarajevo objava Dragi naši,Obraćamo vam se posle duže vremena u cilju razjašnjenja odredjenih okolnosti koje su nas zadesile i zahvaljujemo vam se na strpljenju i razumevanju.Nedavno…

      • Rekreacioni centar Adica

        U Blizini Info D.O.O.Hubertus (0 km) Ugostiteljski Objekti – Ada (2 km) Ada (2 km) Manifestacije-Ada (2 km) Manifestacije u Bačkom Petrovom selu (11 km) Manifestacije u Sajanu (12 km) Manifestacije u Senti (13 km) Pravoslavna ( Srpska ) crkva Svetog Arhangela Mihaila (14 km) Hotel Royal (14 km) Manifestacije u Iđošu (14 km) Opština:…