Istorija Vojvođanske Kuhinje


      Još krajem XVIII veka na prostoru Vojvodine je pisano o pripremanju hrane, kada je Zaharije Orfelin objavio prvu knjigu kuvarskih recepta u Sremskim Karlovcima. Prvi srpski kuvar sastavio je i štampao jeromonah Jerotej Draganović u manastiru Krušedol, na Petrovdan 1855. godine.

      U Novom Sadu je iz štampe 1877. godine izašao Kuvar Katarine Popović – Midžine, a u Velikom Bečkereku 1914. godine štampan je Kuvar zaboravljenih jela.
      Gastronomija Vojvodine se formirala kao odraz složenih uslova života, geografskih karakteristika: prirodnih uslova i društvenih zbivanja na ovom prostoru. Na području Vojvodine javlja se velika mešavina kuhinja, a samim tim i veliki broj različitih jela. Ova kuhinja je mešavina različitih uticaja naroda koji vekovima žive nа ovom prostoru. Na ishranu i pripremanje jela u Vojvodini, mnogo je uticao dolazak Nemaca. Oni su doneli svoja jela, običaje, pripremanje zimnice,  vina, gajenje voća i vinove loze, pa je srpsko stanovništvo poprimilo dosta njihovih jela i načina pripremanja hrane.  Takođe, u Vojvodini je prisutno bogatstvo kulinarskih znanja i međusobnog uticaja mađarske, rumunske ili slovačke kuhinje, a mnogobrojna jela su izvedena iz ruske ili neke druge kuhinje iz okruženja.
      Različiti uticaji čine vojvođansku kuhinju specifičnom, a time i atraktivnom za turističku potražnju, tim više što se od oblika koji odražavaju promene u kulturnom životu sela, najmanje promenila ishrana stanovništva.

      Uticaj se uočava i u nazivima mnogih jela sačuvanih do danas : iz nemačkog – fruštuk / doručak ( Das Frühstück ) , jauzna / užina ( Die Jause ) , Foršpajz / predjelo ( Die Vorspeise ) , rinflajš / goveđe meso ( Die Rindfleisch ) , cušpajz / varivo ( Die Zuspeise ) , knedle, štrudle, krofne . . . iz mađarskog : perklet / prženo meso u sopstvenom sosu ( pörkölt ) , gulaš ( gulyas ) , paprikaš ( paprikas ) . . .

      Od starina su hranu u kući spremale najstarije žene oslobođenje glavnih poljoprivrednih poslova, a ostatak ukućana je bio na njivi.

      Doručak je po običaju bio nešto kaloričniji. Često se jela sveže pečena lepinja ili hleb, namazani svinjskom mašću i posuti mlevenom crvenom paprikom.

      Tokom zime u Vojvodini su od starina postojala tri obroka : doručak ili ” fruštuk ” ( u 7 sati ) , ručak ( uvek u podne ) i večera ( u 18 časova ) . Tokom leta, kada su dani bili duži bilo je više obroka. Pored uobičajenih tu je pre podne oko 10 sati bila ” jauzna ” ili ” mala uja ” , a popodne oko 17 časova je bila ” velika uja ” . Za ove obroke su se obično spremale jabuke u ” šlafroku ” , ” hleba i masti ” sa alevom paprikom i sl. Oni koji su se zatekli na njivi su često znali da pojedu neko sezonsko voće i hleb.

      Danas je teško izdvojiti neka jela kao karakteristična za pojedine narode ( pošto se kod više njih javljaju ista jela ) , jer živeći zajedno, prenosili su jedni drugima kroz godine svoja iskustva, običaje i stvorili vojvođansku kuhinju.

      Slobodno se može reći da je gastronomija jedna od najatraktivnijih turističkih ponuda Vojvodine i da se u Vojvodini na dijetu zaboravlja. Ovde se dobro jede.

      ...

      • Novi Sad – centar Vojvodine

        U Blizini Info Petrovaradinska tvrđava (0 km) Manifestacije u Novom Sadu (0 km) Fruškogorski maraton (4 km) Šajkaški dani (8 km) Manifestacije u Bukovcu (8 km) Manifestacije u Starim Ledincima (9 km) Hotel ” The Danube ” (9 km) Manastir Rakovac (10 km) Manifestacije u Sremskim Karlovcima (11 km) Manifestacije u Bačkom Jarku (11 km)…

      • Rinflajš

        U Blizini Info U bukvalnom prevodu sa nemačkog ( Rindfleisch ) – goveđe meso. To je meso koje je kuvano u supi, pa se onda izvadi, ohladi malo ili više i može se jesti sa sosom, renom ili senfom. U Vojvodini se pod rinflajšom smatra kuvano goveđe meso ( ali i uopšte meso  iz supe…

      • Manifestacije u Novom Sadu

        U Blizini Info Petrovaradinska tvrđava (0 km) Novi Sad – centar Vojvodine (0 km) Fruškogorski maraton (3 km) Manifestacije u Bukovcu (8 km) Manifestacije u Starim Ledincima (8 km) Šajkaški dani (9 km) Hotel ” The Danube ” (9 km) Manastir Rakovac (9 km) Beočin (10 km) Beli Majdan (10 km) Opština: Novi Sad Poštanski…

      • Supe i Čorbe

        U Blizini Info Reč supa ( Die Suppe ) prihvaćena je od Nemaca, pa time i samo jelo. Jedna od prepoznatljivih vojvođanskih supa je svakako nedeljna supa, a sprema se od različitog mesa. Nekad je to morčija supa, a veoma često se pripremaju i pileća, juneća, teleća, ali i pačija, guščija, ćureća, od fazana, od…

      • Vino Fruškogorskog vinogorja

        U Blizini Info Opština: Sremski Karlovci Gajenje grožđa u Vojvodini ima tradiciju više hiljada godina, još iz rimskog doba. Ovde se, na tradicionalan način proizvode kvalitetna bela, crvena i crna vina, koja su se od davnina iznosila na stolove dvorova, hotela i restorana širom Evrope i sveta. Ova vina potiču od sorti grožđa koja se…