Loznica

Loznica

Iskonskim umećem da odaberu najpovoljnije mesto za življenje, prastari stanovnici donjeg Podrinja izabrali su baš ovo mesto za svoje naseobine koje datiraju od početka neolita. Obilje šuma u zaleđu planine Gučeva, reka Drina i plodne ravnice pružale su odvajkada idealne uslove za život, koje su nažalost burni istorijski događaji katkad prekidali a sa sobom ostavljali epopeje koje i danas pune bogate istorijske čitanke Srbije. Boj na Loznici iz Prvog srpskog ustanka 1810. godine opevan je u narodnoj pesmi. Gučevska bitka Pod oblacima 1914. godine i otpor okupatoru u Drugom svetskom ratu, su svetli primeri borbe za slobodu naroda koji je skupo plaćao svoju plemenitu ideju za samostalnošću.

Loznica je danas grad okrenut ka budućnosti koji svoj razvoj zasniva na turizmu. Ovaj grad nudi mnogo toga što je turistima potrebno za odmor i dobar provod, ali pre svega gostoprimstvo i otvoreno srce. Loznica je od Beograda udaljena 139 km, od Novog Sada 136 km, a zahvaljujući dobrom putu do nje se veoma lako i brzo stiže u prijatnoj vožnji po ravničarskom Sremu i Mačvi. U ovoj opštini živi oko 100 000 stanovnika od čega u gradu Loznici oko 35 000. Poseban ponos je na slavne ličnosti koie su potekle iz ove sredine : velikog reformatora srpskog jezika Vuka Karadžića, geografa švedskog glasa Jovana Cvijića i svestranog umetnika Miću Popovića.

Ulica Jovana Cvijića

Nekada popularni korzo, danas je pretvoren u moderno uređenu pešačku ulicu u kojoj posle kupovine možete potražiti predah u jednom od mnogobrojnih kafića.

Osnovna škola Anta Bogićević

Prva škola u Loznici je počela sa radom 1795. godine. U staroj školi prva obrazovanja sticali su Vuk Karadžić i Jovan Cvijić. Sadašnja zgrada stare škole Anta Bogićević izgrađena je 1928.god. kao jedna od najsavremenijih škola tog vremena u Srbiji. Zgrada je podignuta na istorijskom mestu gde su bili rovovi iz Prvog srpskog ustanka. Tu se odigrao čuveni Boj na Loznici 1810.god., opevan u pesmama slepog guslara Filipa Višnjića.

Vukov Dom Kulture

U Loznici sa pravom sve podseća na Vuka pa je to slučaj i sa ovim zdanjem podignutim 1937. godine. Najznačajniji kulturni događaji održavaju se pod krovom ovog hrama kulture.

Gimnazija Vuk Karadžić

Stara zgrada gimnazije podignuta je 1871. godine. Tu se prvobitno formirala loznička realka, koja je imala dva razreda i bila je među prvih pet takvih škola u Srbiji. Godine 1890. odobreni su i treći i četvrti razred u lozničkoj gimnaziji.
Lozničku realku je pohađao i velikan srpske geografije Jovan Cvijić.

Loznička crkva

U blizini Osnovne škole Anta Bogićević nalazi se i loznička crkva posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice iz 1873. godine, podignuta na mestu stare crkve. Hram ima tri mala i jedan veliki toranj, a podignut je na uzvišenju, tako da se može videti sa svih strana.

Kulturno Umetničko Društvo Karadžić

KUD Karadžić je osnovano 1850. godine, može da bude ponosno na dugu tradiciju kulturne misije, koju su pod imenom velikana sa našeg prostora širi na sve strane sveta. U okviru društva, aktivni su folklorni ansambl, narodni orkestar, književni klub, amatersko pozorište, grupa pevača i likovna grupa.

Galerija – legat Miće Popovića i Vere Božičković Popović

Zbirka slika koju je Mića Popović darovao rodnoj Loznici predstavlja svojevrsnu antologiju iz njegovog bogatog i raznovrsnog opusa. Galerija slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović se nalazi u pešačkoj zoni i obavezno je treba posetiti.

Scroll to Top