Gljivarsko društvo – banja Koviljača

Vremenska prognoza:

fungi1

Gljivarsko društvo Banja Koviljača datira 13 godina. Bavi se istraživanjem, zaštitom i očuvanjem gljiva, edukacijom građanstva, izložbom i takmičenjem u pripremi hrane od gljiva.
Gljivarsko društvo  se bavi zaštitom i očuvanjem prirode i životne sredine, naučno – istraživačkim radom u oblasti mikologije i ekologije uopšte.
Obrazovanje najšire populacije stanovništva u oblasti mikologije, ekologije i zaštite prirode. Naš glavni cilj je da zaštitimo prirodne resurse od nemilosrdne i krajnje neplanske eksploatacije. Da bi se postigao cilj potrebno je podići nivo svesti stanovništva kroz redovno obrazovanje dece i odraslih. Najbolji način je organizovanje što većeg broja izložbi gljiva, predavanja, berbe na terenu uz determinatore odnosno stručna lica koja će davati upustva o gljivama.

Gljive su svakako najzdravija hrana, od svih namirnica koje čovek konzumira. Ako ih ne  poznajemo, postaju njegov najgori neprijatelj, jer u prirodi postoji niz smrtno otrovnih vrsta.

Uključimo se zato u akciju u što većem broju i čuvajmo bogatstvo naše prirode, koja nam nesebično poklanja sva ova bogatstva. Prva izložba gljiva u Banji Koviljači je održana 1998. godine i tada je determinisano 215 vrsta gljiva i od tada društvo je organizovalo 12 izložbi i 2 gljivarijade , ( manifestacija – takmičenje u pripremi jela od gljiva ) koja se organizuje na nivou Srbije i zemalja iz okruženja.
Izložba gljiva je druge nedelje oktobra meseca i traje dva dana, prvi dan je odlazak na teren Podrinja uz prisustvo stručnih lica, a drugi dan je samo izložba nađenih gljiva.
Treća nedelja juna meseca je “ Gljivarijada „ odnosno takmičenje u pripremi jela od gljiva . Društvo je učestvovalo na raznim manifestacijama gde se predstavljalo u pravom svetlu i osvojilo zavidne rezultate i nagrade. Odličnu saradnju imamo sa svim Gljivarskim društvima u Srbiji i zemljama iz okruženja.

2 thoughts on “Gljivarsko društvo – banja Koviljača”

  1. Zamolio bih nekoga da mi odgovori kada ce se odrzati branje (1.dan) i izlozba gljiva (2.dan) u Banji Koviljaci. Datum, mesto i vreme. Zeleo bih, takodje, i da postanem clan gljivarskog udruzenja Banja Koviljaca. Hvala unapred.

Затворено за коментаре.

Scroll to Top