Planina Gučevo

Gučevo

 

Nedaleko od Loznice, iznad Banje Koviljače, nalazi se planina Gučevo.

Od Beograda i Novog Sada udaljena je 142 km, a od Valjeva i Užica 70km.
Planina je dugačka 15 km, uzdiže se iz doline Drine i pruža ka jugo – istoku.
Najviša tačka je Crni vrh ( 779m ).

Gučevo je šumovita planina na kojoj su zastupljeni grab, hrast, bukva, javor, bagrem, i crni bor. Planinski obronci su mestimično ispresecani livadama.

Gučevo je poznato po prvoj rovovskoj bici na svetu koja je vođena 1914. godine tokom ratnih operacija u Prvom svetskom ratu. U čast poginulim srpskim vojnicima na vrhu planine podignuta je Spomen – kosturnica u obliku piramide, visoka 15m.

Na nadmorskoj visini od 675m nalaze se odmarališta, sportski tereni i trim staze. Klima Gučeva je blagotvorna za osobe koje imaju problema sa astmom, jer je bogata kiseonikom i ozonom. Istraživanja hidrometeorološkog zavoda potvrdila su da je vazduh na Gučevu, koji proizvodi bukova šuma, jedan od najčistijih na našim prostorima.

Planina Gučevo pored istorijskog značaja, predstavlja popularno izletište Lozničana, kao i jedno od retkih uzletišta za paraglajding do kojeg se može doći asfaltnim putem. Ovaj, i u našim krajevima sve popularniji sport izuzetno je privlačan za mlade i odvažne avanturističkog duha.

Scroll to Top