Planinski konak Milica

Milicin Konak

Na desnoj obali reke Drine, i blagim padinama obraslim bogatom šumom, u neposrednoj blizini grada Loznice i prelepe banje Koviljače, zaspalo je selo Tršić. . . Milicin Konak se nalazi u neposrednoj blizini Vukove rodne kuće, nekadašnji Vukovi vinogradi, na 500 metara nadmorske visine.

Petnaestominutnom šetnjom uzvodno uz korito rečice Žeravije stižete do planinskog konaka Milica. Miličin konak je izgrađen 1920. godine, a pre četiri godine je obnovljen i prilagođen svrsi seoskog turizma. Ima dve sobe i to dvokrevetnu i trokrevetnu ( s telefonom i televizorom ) , trepezariju, kupatilo ( tuš kabina ), predsoblje i saunu. Nameštaj je autentičan i datira iz 1920. godine.

Ukoliko ne želite da šetate do planinskog konaka Milica moguće je doći i kolima zaobilaznim putem ( makadam ) ukupne dužine oko 4km koji je u prilično uzan i u lošem stanju a mimoilaženje nije moguće na svakom mestu. Put ka konaku kreće od parkinga u centru Tršića ( pogledati mapu na kraju )

milicin konak - put do konaka
raskrsnica na putu do konaka.

U dvorištu konaka postoji prostor za ručavanje sa starinskom furunom, zidanim šporetom, roštiljem i ognjištem.

Prostor namenjen za popodnevni odmor, ljuljaške i klackalice za decu . . . sve je to u kompleksu od 4, 5 hektara okućnice.

Ovde možete provesti nezaboravne trenutke baveći se voćarstvom, povrtarstvom, sakupljanjem lekovitog i šumskog bilja i pečuraka, posmatranjem ptica, ribolovom, pecanjem, biciklizmom ( postoje pešačke i biciklističke staze ) , paraglajdingom ili spremanjem domaće kuhinje . . . sirenjem mleka, mužom i negom životinja . . .

U kompleksu takođe možete kupiti domaću rakiju, zimnicu, med ili predmete domaće radinosti.

Meni – Jelovnik

U konaku se gostima serviraju domaći specijaliteti ( sir, kajmak, proja, pogača, ćevapi, pečenje, zaboravljena srpska jela . . . )

https://www.traditionrolex.com/40

Napomena: Može se desiti da pečenja nema u ponudi i pored toga što se nalazi u meniju.

meni – prva strana
meni – druga strana

Tradicionalne manifestacije :

  • 27. januar – Savino prelo
  • 11. jul – Moba
  • septembar – Predsaborski dani tkanja
  • oktobar – Mioljdanski dani seoskog turizma

Pored čistog vazduha, zdrave hrane, izvorske vode, ambijent upotpunjuju košute koje dolaze na jutarnju ispašu.

Nekoliko fotografija Miličinog konaka se mogu videti ovde.

Mapa

1 thought on “Planinski konak Milica”

Затворено за коментаре.

Scroll to Top