Planinski konak Milica

Milicin Konak

Na desnoj obali reke Drine, i blagim padinama obraslim bogatom šumom, u neposrednoj blizini grada Loznice i prelepe banje Koviljače, zaspalo je selo Tršić. . . Milicin Konak se nalazi u neposrednoj blizini Vukove rodne kuće, nekadašnji Vukovi vinogradi, na 500 metara nadmorske visine.

Petnaestominutnom šetnjom uzvodno uz korito rečice Žeravije stižete do planinskog konaka Milica. Planinski konak Milica je izgrađen 1920. godine, a pre četiri godine je obnovljen i prilagođen svrsi seoskog turizma. Ima dve sobe i to dvokrevetnu i trokrevetnu ( s telefonom i televizorom ) , trepezariju, kupatilo ( tuš kabina ), predsoblje i saunu. Nameštaj je autentičan i datira iz 1920. godine.

U dvorištu konaka postoji prostor za ručavanje sa starinskom furunom, zidanim šporetom, roštiljem i ognjištem.

Prostor namenjen za popodnevni odmor, ljuljaške i klackalice za decu . . . sve je to u kompleksu od 4, 5 hektara okućnice.

Ovde možete provesti nezaboravne trenutke baveći se voćarstvom, povrtarstvom, sakupljanjem lekovitog i šumskog bilja i pečuraka, posmatranjem ptica, ribolovom, pecanjem, biciklizmom ( postoje pešačke i biciklističke staze ) , paraglajdingom ili spremanjem domaće kuhinje . . . sirenjem mleka, mužom i negom životinja . . .

U kompleksu takođe možete kupiti domaću rakiju, zimnicu, med ili predmete domaće radinosti.

U konaku se gostima serviraju isključivo domaći specijaliteti ( sir, kajmak, proja, pogača, pečenje, zaboravljena srpska jela . . . ), i svetkuju narodni običaji.

Tradicionalne manifestacije :

  • 27. januar – Savino prelo
  • 11. jul – Moba
  • septembar – Predsaborski dani tkanja
  • oktobar – Mioljdanski dani seoskog turizma

Pored čistog vazduha, zdrave hrane, izvorske vode, ambijent upotpunjuju košute koje dolaze na jutarnju ispašu.

Mapa

1 thought on “Planinski konak Milica”

  1. Drago mi je sto postojite , kao cuvar tradicije i korena nasega naroda!!! Puno pozdrava iz okoline Smedereva.

Comments are closed.

Scroll to Top