Etno Park – Terzića Avlija

Vremenska prognoza:

Terzića avlijaEtno park “ Terzića avlija“ je smešten nedaleko od centra sela Zlakusa, na jednom brežuljku, ispod same bukove šumice.

“ Terzića avlija “ predstavlja nekadašnje tipično seosko dvorište koje se sastoji od dve stare srpske kuće ( od kojih je jedna stara 100 godina i građena je od nepečene cigle, sa krovom na četiri vode, pokrivenim starim biber crepom ) . U jednoj se odvijao svakodnevni porodični život a druga je koristila kao gostinjska kuća i kuća u kojoj su se primali i posluživali gosti za slavu i slične prilike.
Pred početak i za sve vreme drugog svetskog rata u kući je radila jedna od prvih seoskih škola.Druga kuća je stara sto godina i adaptirana je za potrebe seoskog turizma u trosobni apartman, sa elementima etno stila. Kuća u kojoj je radila škola, predviđena je da radi kao muzej. Sastoji se od dve prostorije – jedna je postavljena kao etno soba i predstavlja deo stalne izložbe, a druga, sa vitrinama za izlaganje, predviđena je za tematske izložbe raznih vrsta.

U dvorištu se nalazi još nekoliko ekonomskih objekata ( mlekara, šupa, salaš… nekoliko novoizgrađenih letnjikovaca, mala letnja pozornica i jedna brvnara za prodaju suvenira ) i bunar dubok 12 metara sa hladnom vodom…

Scroll to Top