Biblioteka u Prijepolju

Vremenska prognoza:

Biblioteka u Prijepolju

Matična biblioteka „Vuk Karadžić „ je najstarija i jedna od najrazvijenijih institucija kulture u gradu.

U okviru Biblioteke nalazi se i ogranak Mesna biblioteka „ Stevan Tomović “ u Brodarevu i Mobilni informacioni i komunikacioni centar InfoBus ( MICC Infobus ).

Biblioteka raspolaže sa 80.000 knjiga, DVD – CD ROM kolekcija broji 1.200 primeraka.

Zavičajno odeljenje Biblioteke raspolaže sa najkompletnijom bazom podataka o lokalnoj sredini.

Fond Zavičajnog odeljenja čine knjige, časopisi, novine i ostali štampani i na drugi način umnoženi materijal, a sadrži izvore za poznavanje prijepoljskog ( mileševskog ) kraja, njegovih prirodnih odlika, stanovništva, prošlosti, kulture, privrede i ličnosti. Pored retrospektivnog i redovno pribavljene monografske građe, u zavičajnom fondu se nalazi i legat arhitekte Olivera Minića i poklon zbirke Miodraga Dragiše Radovića i Muhameda Čelebića.

Značajan i autentičan izvor informacija o ovom kraju su serijske publikacije i zbornici sa naučnih skupova. Izdavajamo od 1. februara 1932. godine izlazio je list Sandžak. Do 1938. godine menjao je nazive u Raška i Novi Sandžak. Od 1. marta 1952. godine izlazi list Glas Polimlja, kasnije Polimlje.

Biblioteka se nalazi u strogom centru grada, ul. Sandžačkih brigada. Svakim radnim danom otvorena je za korisnike i posetioce od 8 do 18h. Korisnicima su na raspolaganju i usluge fotokopiranja, skeniranja i štampanja građe, elektronske baze podataka, on line internet. Ljubazno bibliotečko osoblje pruža sve potrebne informacije i pozivom na broj 712 960.

Mobilna biblioteka, popularni INFO – BUS, obilazi sela i zaseoke prijepoljske opštine. Sve kolekcije ( knjige, časopisi, multimedijalne publikacije ) i usluge ( internet, elektronske baze podataka ) su besplatne za sve korisnike i posetioce Biblioteke.

Scroll to Top