Etno selo Alibunar

Vremenska prognoza:


etno_selo06U okviru sela na izletištu Devojački bunar izgrađen je prvi hram u Banatu posvećen Sv. Mariji mučenici – Ognjenoj Mariji. Osim crkvice brvnare u sklopu etno sela nalazi se etno restoran, etno kućice i vagon restoran u duhu prošlih vremena.
Ceo etno kompleks rađen je u skladu sa odredbama Zavoda za zaštitu prirodne sredine i od prirodnih materijala. Opremanje enterijera nosiće pečat našeg podneblja i kulture.

Devojački bunar sa svojom okolinom pravi je banatski biser koji pruža kompletan doživljaj u prirodno netaknutom ambijentu čist vazduh, staze za šetnju, šumski putevi, igrališta za decu, spotrski tereni.


crkvica_06Priprema terena za izgradnju crkvice brvnare i etno sela otpočeta je 27. oktobra 2006 godine. Nakon izgradnje crkve usledilo je osvećenje objekta 14. novembra 2007 godine. Ubrzo je završen i enterijer crkvice, postavljen i osvećen ikonostas, uređen prostor oko crkvice zelenim površinama i sadnicama.

Crkvica brvnara je prva i jedinstvena crkva u Banatu. Od postanka Deliblatske peščare, nikada nije postojao ni jedan verski objekat. Crkva je zadužbina T. O. Alibunar, podignuta na izletištu Devojački bunar. Uz blagoslov episkopa banatskog Vladike Nikanora koji je i osveštao zemljište, temelje, krstove, zvona i hram. Ujedno je bio i kum crkve. Banatska eparhija je darovala dva zvona. Crkva je izrađena od sredstava Turistčke organizacije i par ljudi dobre volje koji su pomogli materijalnim sredstvima. Drveni hram je posvećen Ognjenoj Mariji koja se proslavlja 30. jula a ujedno je i slava T.O.Alibunar.


Scroll to Top