Slaninijada

KačarevoKačarevci su vrlo posebni ljudi. Osim što svaki stanovnik najvećeg naseljenog mesta u pančevačkoj opštini nosi do kraja života originalan nadimak i što su skloni originalnim šalama na svoj, ali još više na tuđ račun. Oni mnoge stvari rade iz inata, ili ljutog rivaliteta, svejedno.

Svetska slaninijada je jedna od korisnih posledica rivaliteta i inata.U seoskoj kafani, daleke 1988.godine, stalno društvo, započelo je raspravu o svinjokolju, pripremi raznih specijaliteta,sušenju,pa i o pravljenju dobre slanine. Svako za stolom je tvrdio da upravo on pravi najbolju, najukusniju,najdeblju, naj. . . slaninu. Ko zna dokle bi stigla rasprava, da se neko nije dosetio i odmah organizovao takmičenje sa degustacijom.

Tako je održana prva lokalna Slaninijada, uz proglašenje pobednika, čestitanja, ljutnju i zdravicu. Ali, Kačarevci ne bi li Kačarevci da se nisu dosetili da u Banatu, Vojvodini, Srbiji, i svetu ima još ljudi sličnih njima koji bi da se takmiče, odmere vrednosti vlastite proizvodnje, razmene recepte i poneku poslovnu tajnu. I da dobiju nagradu, jer nema takmičenja bez nagrade.

Za samo dve nedelje Kačarevci su organizovali prvu Slaninijadu, sa balom, i to 16. januara 1988. godine.  Izložena su 42 uzorka slanine, a nagradni fond je iznosio okruglo 100.000 tadašnjih dinara. Većina gostiju poseti Kačarevo u vreme Slanijade zbog specijaliteta i jeftinije kupovine. Ali, mislimo i na zabavu posetilaca. Prateće manifestacije su svojevrsni zaštitni znak svake Slaninijade. Bilo da je reč o likovnim izložbama, sportskim nadmetanjima u tradicionalnim narodnim veštinama, degustaciji starih, ukusnih i pomalo zaboravljenih jela, ručnim radovima, svinjokolju uživo, skulpturama izrađenim od tabli slanine ili o najobičnijoj narodnoj zabavi uz glasnu muziku. Pravi doživljaj i za telo, ali i za dušu. To je tajna popularnosti i trajanja naše Slaninijade, jer svako može da nađe ponešto za sebe, i da barem za nekoliko časova, zaboravi svakodnevne brige.

Slaninijada je najveća privredno turistička manifestacija u ovom delu zemlje, a jedinstvena u svetu po svojoj sadržini. Upravo zbog te svoje specifičnosti, od samog početka izaziva veliko interesovanje u celom svetu, tako da je za par godina postojanja poprimila internacionalni karakter. Nažalost sankcije prekidaju uspon Slaninijade, ali ona i dalje ostaje veoma interesantna kako za učesnike takmičare, tako i za posetioce što se vidi iz masovnosti koja iz godine u godinu raste.

Turistički klub “ Slaninijada “ Kačarevo, kao organizator želi da od Slaninijade stvori manifestaciju koja bi pre svega ostvarila veliki komercijalni efekat na širem području opštine. Neki efekti kojima se može pohvaliti Slaninijada su vidljivi i sada, a to su pre svih podizanje i pospešivanje proizvodnje i tova svinja u individualnom sektoru, doprinos u podizanju kvaliteta proizvoda od mesa, a pre svega slanine, kao i razvoj seoskog turizma.

U budućnosti, ovu manifestaciju želimo da organizujemo tako da traje tokom cele zime. Tako bi se vikendom organizovale posete pretežno gradskog stanovništva iz zemlje, pa i iz inostranstva, Kačarevu i drugim selima opštine koja bi se uključila u ovu manifestaciju. Gosti bi mogli da u ambijentu seoskog domaćinstva aktivno učestvuju u svinjskoj daći, kupe meso i prerađevine po želji, kao i zimnicu i ostale poljoprivredne proizvode. O zdravstvenoj ispravnosti i kvalitetu svih proizvoda brinuo bi se tim stručnjaka pa bi se sa punim pravom mogli nazvati jednim imenom – zdrava hrana.

Naravno, valja misliti i na zabavu da bi se gost osećao što prijatnije, pripremiti banatski ručak, muziku, poklone i slično.
Završna svečanost ovih “ zimskih čarolija “ bila bi ova manifestacija koju mi sada zovemo “ Slaninijada „ .

Da bi ona u budućnosti bila i “ Svetska “ uz učešće i mnogih inostranih proizvođača slanine, planira se i osnivanje berze slanine, mesa i mesnih prerađevina, što bi Kačarevo promovisalo u svetsku “ prestonicu slanine “ i dalo značajan doprinos razvoju i napretku šire društvene zajednice.

Scroll to Top