Manifestacije u Zrenjaninu

Vremenska prognoza:

JANUAR

Galerija u Zrenjaninu

IZLOŽBA SLOVAČKOG UMETNIČKOG UDRUŽENJA

Izložba savremenog likovnog stvaralaštva umetnika iz Slovačke.
Datum održavanja: 11. Januar
Organizator: Savremena galerija Zrenjanin

IZLOŽBA DIMITRIJA PECIĆA
Iako živi u Beogradu, gde je dinamičan i urban način života svakodnevnica, temu za svoje stvaralaštvo Dimitrije Pecić pronalazi u sasvim suprotnoj sredini, u netaknutoj prirodi, na obalama Dunava.
Biografija: Dimitrije Pecić ( Priština, 1961 ) Završio Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, slikarski odsek, 1986. godine, i poslediplomske studije na istom fakultetu 1989. godine. Radi na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u zvanju vanrednog profesora. Održao je četrnaest samostalnih izložbi i učestvovao na većem broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.
Datum održavanja: 25. Januar
Organizator: Savremena galerija Zrenjanin

GITAR ART LAUREATI
Učesnici: Laureati Gitar art Festivala u Beogradu.
Datum održavanja: Januar
Organizator: Gitar art Festival, Digital style i Kulturni centar Zrenjanina

FEBRUAR

LJUBITELJI UMETNOSTI
Rad Gorana Kovačevića preispituje etičku poziciju umetnosti posmatranu u sveti u činjenice da su totalitarni sistemi upravo u umetnosti videli jednu od poluga vlasti. Izložba je zamišljena kao spoj fikcije i činjenica ostvaren putem „trinoma“ koji čine slika, fotografija i tekst Reč je o izložbi fiktivnih slikara dok je pravi autor skriven iza uloge kustosa.
Biografija: Goran Kovačević (Zrenjanin, 1976) Diplomirao i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Čedomira Vasića. Imao je tri samostalne izložbe u Beogradu i više grupnih izložbi.
Datum održavanja: 8. Februar
Organizator: Savremena galerija Zrenjanin

MART

Andjela Mujčić

IZLOŽBA ANĐELE MUJČIĆ
U svom radu Anđela Mujčić polazi od medija privatne, amaterske fotografije izgrađujući postavku koja funkcioniše kao specifičan oblik lične, intimne ispovesti. Umetnica preispituje i problematizuje motiv dece naročito u okviru modernističkog prikazivanja portreta deteta, međutim likovi koje prikazuje na svojim radovima su deca neodređenog socijalnog statusa, izmeštena i vremenski i prostorno.
Biografija: Anđela Mujčić (Niš, 1981) Diplomirala na Fakultetu umetnosti u Nišu, smer slikarstvo, u klasi profesora Đura Radonjića. Završila specijalističke studije u klasi profesora Dragana Jovanovića. Imala je jednu samostalnu izložbu u Nišu, a izlagala je na više grupnih izložbi u Nišu, Beogradu, Skoplju, Banja Luci…

Datum održavanja: 1. Mart
Organizator: Savremena galerija Zrenjanin

SATIRIKONE
Slikarski izraz Slavka Krunića čini mešavina duha velikih umetničkih škola iz istorije umetnosti sa duhom današnje socijalne kritike izvedene na veoma sofisticiran način. Na slikama su u prvom planu postavljeni stilizovani, karikaturalno izvedeni ljudski portreti ili figure, ali ova karikaturalnost izvedena je veoma suptilno, bez jake ironije i bez namere da ismeva. Predstavljena lica prekrivena su dobrotom i setom, oni su začuđeni u svetu u kojem postoje, ali više od svega ti likovi traže sabesednike na drugoj strani.
Biografija: Slavko Krunić (Beograd, 1974) Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Radomira Reljića. Magistarske studije završio na istom fakultetu u klasi profesora Anđelke Bojović. Izlagao je na petnaest samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Kopenhagen, Ljubljana, Pariz, Beograd) i na više grupnih izložbi.
Datum održavanja: 12. Mart
Organizator: Savremena galerija Zrenjanin

TKANJA
Izbor boje (bele), providnost materijala, prisustvo ogledala, sve je u skladu sa težnjom Gordane Čekić ka stvaranju krhke ambijentalne instalacije, zaštićenog prostora u prostoru galerije nasuprot spoljašnjem prostoru, kao pokušaj bekstva umetnika od sopstvenog nemira i agresije okruženja.
Biografija: Gordana Čekić (Užice, 1959) Diplomirala i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagala je na devetnaest samostalnih i osamdeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.
Datum održavanja: 22. Mart
Organizator: Savremena galerija Zrenjanin

APRIL

Festival pozorišta Zrenjanin

FESTIVAL PROFESIONALNIH POZORIŠTA VOJVODINE
Ranijih godina povremeno, a od 2005. godine svake godine, meseca aprila, održava se u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, najstarija pozorišna smotra u našoj zemlji. Na osnovu odabira selektora, okuplja najbolju godišnju produkciju dramskih i lutkarskih ostvarenja Pokrajine, koja se ocenjuju i nagrađuju od strane stručnog žirija. Festival upotpunjuju i prateći programi – promocije, izložbe, glumačke radionice, itd.

Datum održavanja: April
Organizator: Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine i Narodno pozorište „Toša Jovanović“

KOLONIJA STRIPA „STRIPOLIS“
Datum održavanja: April
Organizator: Grupa ljubitelja stripa iz Zrenjanina i Kulturni centar Zrenjanina

MAJ

IZLOŽBA MIRJANE BOBE STOJADINOVIĆ
U svom umetničkom radu Mirjana Boba Stojadinović bavi se pitanjem prostora – ličnog, javnog, mentalnog… Umetnica preispituje subjektivno poimanje mesta i pre svega načine na koje se to subjektivno shvatanje mesta i okolnosti menja kada se promeni mesto boravka. Radovi koje umetnica predstavlja na izložbi rezultat su njenog studijskog boravka u Holandiji i odnose se na Roterdam kao mesto u kojem je boravila dve godine i na Beograd kao polaznu i završnu tačku, ali i na međusobni odnos ova dva mesta.
Biografija: Mirjana Boba Stojadinović (Beograd, 1977) Diplomirala i magistrirala crtež na Fakultetu likovnih umetnosti kod profesora Dragana Jovanovića i profesora Mrđana Bajića. Magistrirala na Institutu za postdiplomske studije i istraživanje Pit Cvart, Willem de Kooning Academy, Hogheshool Rotterdam, Rotterdam. Izlagala je sedam puta samostalno u Beogradu i Somboru i imala je više grupnih izložbi i drugih manifestacija u zemlji i inostranstvu (Beograd, Roterdam, Prag, Bratislava. . . )
Datum održavanja: 10. Maj
Organizator: Savremena galerija Zrenjanin

IZLOŽBA STEVANA KOJIĆA
Projekat Stevana Kojića bavi se temom strukturalnog haosa kroz iščitavanja popularne kulture i elektronskih medija u lokalnom kontekstu. Markirajući sociološke, društvene i vizuelne fenomene mesta umetnik postavlja pitanja na koje načine i u kojim uslovima se stvara estetski kod jedne zajednice, a, potom, i šta sve uslovljava estetiku društva koje se nalazi u tranzicijskim promenama.
Biografija: Stevan Kojić (Kikinda, 1973) Diplomirao i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na vajarskom odseku. Docent na katedri za nove likovne medije Akademije umetnosti u Novom Sadu. Izlagao je na sedam samostalnih izložbi u Beogradu, Novom Sadu, Kikindi, Ljubljani, Bukureštu i na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Novi Sad, Beograd, Pančevo, Zrenjanin, Vršac, Nemačka, Francuska, Kanada, Japan. . . )
Datum održavanja: 10. Maj
Organizator: Savremena galerija Zrenjanin

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA
DVORCI I LETNJIKOVCI VOJVODINE

Konferencija dvorci
Cilj skupa je da okupi naučnike i stručnjake, vlasnike i korisnike dvoraca, odgovorne iz državnih institucija, jedinica lokalne uprave i samouprave, službi za zaštite kulturnog nasleđa, kao i sve druge zainteresovane, koji se bave ovom temom. Na skupu će se raspravljati o temama prenamene i kreativnog upravljanja dvorcima, kurijama i letnjikovcima u kontekstu postojećih zakonskih i ekonomskih ograničenja, o problemima vlasništva, problemima finansiranja te o konkretnim iskustvima ili planovima prenamene takvih građevina.

Skup će biti i dobra prilika za promociju pojedinih projekata prenamene dvoraca i letnjikovaca. Konferencija se održava u Kaštelu Ečka.
Datum održavanja: 28. Maj
Organizator: Nacionalna asocijacija za ekoturizam Ekoturizam Srbija

Noć muzeja

NOĆ MUZEJA
„Noć muzeja“ je kulturni događaj koji zajedno organizuju muzeji i kulturne institucije tokom koje muzeji ostaju otvoreni do kasno u noć (tačnije od šest sati uveče do dva sata ujutru). Zajednički cilj je da ovakav događaj upozna pojedinca sa kulturnim institucijama, ali i da se muzeji i galerije predstave na nešto zabavniji i neuobičajen način. U Zrenjaninu su do sada učestvovali: Narodni muzej Zrenjanin, Kulturni centar Zrenjanina, Narodno pozorište „Toša Jovanović“, Izložbeni salon Istorijskog arhiva, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“, Pozorišni klub „Zeleno zvono“ i Savremena galerija UK Ečka-Zrenjanin.

Datum održavanja: Maj
Organizator: UPG Noć muzeja

PROLEĆNI GRAFFITI JAM -KONTROLISANO LUDILO
Naciolnalni konkurs na kojem se izabere 10 grafita koji se realizuju na ogradi gradskog stadiona u Zrenjaninu.
Datum održavanja: Maj
Organizator: UA – Umetnička asocijacija Zrenjanin i Kulturni centar Zrenjanina

JUN

IZLOŽBA MLADIH UMETNIKA
Treća po redu izložba na kojoj su predstavljeni radovi mladih zrenjaninskih umetnika možda može da naznači koordinate jedne buduće umetničke scene u sredini koja je tokom prošlih vekova iznedrila značajna imena srpske umetnosti. Izložba je urađena sa namerom predstavljanja zrenjaninskih umetnika mlađe i najmlađe generacije od kojih su neki već afirmisani i poznati u svojoj sredini i  šire, dok su mnogi od njih svoje prve korake u umetnosti načinili u drugim gradovima Srbije ili u inostranstvu, dok su među svojim sugrađanima, pa čak i kolegama i dalje nepoznati. Na neki način, ova izložba se može smatrati institucionalnom podrškom mladim umetnicima koja bi neke od njih i zvanično uvela u „svet umetnosti“.
Datum održavanja: 21. Jun
Organizator: Savremena galerija Zrenjanin

MEĐUNARODNI FESTIVAL HOROVA „CANTEMUS“

Cantemus

Horovi iz Evrope na festivalu koji se održava bijenalno.
Datum održavanja: Jun
Organizator: Internacionalni muzički centar i Kulturni centar Zrenjanina

JUL

ZROK
Rok festival na kom učestvuju prevashodno bendovi
iz Zrenjanina uz goste iz drugih delova naše zemlje.
Datum održavanja: Jul
Organizator: Kulturni centar Zrenjanina

ZRENJANINSKO LETO
Kulturna manifestacija koja se održava tokom leta (juli i avgust), a uključuje pozorišne, muzičke i izložbene programe.
Organizator: Kulturni centar Zrenjanina

AVGUST

CHAT WITH PAOLINA
Kao početnu inspiraciju za svoje delo Milena Nena Popov i Ksenija Kovačević biraju motiv iz istorije umetnosti, skulpturu Antonia Kanove „Paolina Borgeze kao Venera“ (1805-1808). Zauzimajući istu, usiljenu pozu „Venere“ koja se odmara na sofi zagledana u daljinu, umetnice kao predstave Venera – žena današnjice, odmor i razonodu pronalaze u četovanju preko mobilnih telefona, kompjutera itd. zagledane u ekrane televizora, kompjutera, web kamera. U svom radu umetnice preispituju pojam ideala ženske lepote koji se menjao kroz istoriju i šire pitanje identiteta u današnjem vremenu u kojem vladaju otuđenost, gubitak pravih vrednosti u brzom, potrošačkom tempu života, reality shows, medijska eksploatacija ženskog lika i tela… Na kraju umetnice postavljaju pitanje „Ko su uzori današnjih Venera?“
Biografije: Milena Nena Popov (Zrenjanin, 1974) Živi i radi u Njujorku. Profesor na Laguardia Community College u Njujorku. Član multimedijalne umetničke grupe Aufwiedersehen. Izlagala je na šesnaest samostalnih i više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Njujork, Zrenjanin, Novi Sad, Ljubljana…)
Ksenija Kovačević (Subotica, 1974) diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, likovni odsek – slikarstvo, u klasi profesora Jovana Rakidžića i Miodraga Nagornog. Završila postdiplomske studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Jovana Rakidžića. Član grupe ,,Aufwiedersehen“ i grupe „S.K.U.P.“. Izlagala na preko dvadeset samostalnih i više grupnih izložbi i manifestacija u zemlji i inostranstvu (Subotica, Novi Sad, Beograd, Zrenjanin, Ljubljana, Maribor, Pula, Njujork…)
Datum održavanja: 2. Avgust
Organizator: Savremena galerija Zrenjanin

DOKUMENTI
Izložba dokumentarnog karaktera povodom stogodišnjice od rođenja Tivadara Vanjeka.
Datum održavanja: 23. Avgust
Organizator: Savremena galerija Zrenjanin
Dani pivaDANI PIVA

Tradicionalna zabavno-turistička manifestacija „Dani piva“ održava se u Zrenjaninu u poslednjoj nedelji avgusta. Program festivala se realizuje na Žitnom trgu, Trgu Republike, Trgu Slobode, u Gradskoj bašti, ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića, na pešačkom mostu i drugim lokacijama na kojima se održavaju brojni prateći programi.
Datum održavanja: Avgust
Organizator: Grad Zrenjanin i JP Turistički centar Grada Zrenjanina

„BANATSKE VREDNE RUKE“
Manifestacija koja se održava u okviru „Dana piva“, u okviru koje se prezentuje tradicionalno narodno stvaralaštvo.
Datum održavanja: Avgust
Organizator: JP „Turistički centar grada Zrenjanina“

SAJAM PREDUZETNIŠTVA I INOVACIJA-INOCOOP
INOCOOP je jedinstvena prilika da se afirmiše profitabilna proizvodnja, da se podstiču inovacije i kooperacije i da se prikažu dostignuća preduzetništva, koja na ovim prostorima imaju tradiciju dužu od 120 godina. Održava se u hali „Medison“ za vreme trajanja „Dana piva“.
Datum održavanja: Avgust
Organizator: Regionalna privredna komora Zrenjanin, Opšte udruženje preduzetnika Zrenjanin, JP „Turistički centar grada Zrenjanina“

MEĐUNARODNI FESTIVAL FOLKLORA“LALA“

Lala

Nastupi brojnih Kulturno-umetničkih društava iz
zemlje i inostranstva. Manifestacija se održava u
okviru „Dana piva“.
Datum održavanja: Avgust
Organizator: SAKUD i JP „Turistički centar grada Zrenjanina“

SEPTEMBAR

EKOPRAKTIKUM
Tijana Luković u svom radu problematizuje pitanje čovekovog životnog prostora, ističe ekološki problem današnjice, nesavesno mešanje čoveka u prirodne tokove i tragične posledice koje nastupaju nakon toga. Umetnica nas na duhovit, ali ujedno i veoma dramatičan način vodi kroz igru „Ekopraktikum“ koja se sastoji iz više nivoa, a sa svakim pređenim nivoom osvajamo dodatne poene i usvajamo „lekcije iz Ekopraktikuma“. Ukoliko ne usvojimo „lekcije iz Ekopraktikuma“ umetnica će nas upoznati sa svetom koji je izgubio svoj identitet kakav danas poznajemo.
Biografija: Tijana Luković (Užice, 1979) Diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, slikarski odsek, u klasi profesora Dušana Todorovića. Imala je dve samostalne izložbe u Novom Sadu i više grupnih izložbi.
Datum održavanja: 13. Septembar
Organizator: Savremena galerija Zrenjanin

OKTOBAR

DIGITALNO-ANALOGNO
Izbor grafičkih listova i crteža iz kabineta grafike Umetničke kolonije Ečka. U okviru izložbe biće postavljena i video prezentacija svih radova iz kabineta grafike i interaktivna digitalna prezentacija web sajta Savremene galerije Zrenjanin. Naziv izložbe „Digitalno – analogno“ upućuje na to da će na izložbi biti predstavljeni i originalni radovi, grafički listovi i crteži, kao i njihova prezentacija u digitalnoj formi. Na izložbi će biti predstavljeni grafički listovi i crteži Avgusta Černigoja, Gliha-Selan Vilka, Lojza Spacala, Maksima Sedeja, Stojana Ćelića, Mladena Srbinovića, Lazara Vujaklije, Aleksandra Lukovića, Zorana Petrovića, Boška Karanovića, Milivoja Nikolajevića, Dragoslava Stojanovića Sipa, Marka Krsmanovića, Bogdana Kršića, Miodraga Rogića, Josifa Resteka, Miljenka Stančića, Mihajla Petrova, Ankice Oprešnik, Milana Kerca, Ljubomira Kokotovića, Milete Vitorovića, Miloša Ćirića, Božidara Džmerkovića, Slavoljuba Čvorovića, Kemala Širbegovića, Halila Tikveše, Janeza Boljke, Željka Hegedušića, Tomislava Hruškovca, Jožefa Ača, Radovana Kragulja, Sterijos Arvantidisa, Cvetana Dimovskog, Živka Đaka, Branka Miljuša, Miodraga Nagornog, Enesa Mundžića, Borisa Maksimovića, Milana Stanojeva, Miroslava Arsića, Branimira Karanovića, Zmaga Jeraja, Slobodana Kneževića, Vere Zarić, Milice Vučković, Simona Šemova, Petra Ćurčića, Milana Blanuše, Ivana Radovića, Lazara Vozarevića i drugih.
Datum održavanja: 4. Oktobar
Organizator: Savremena galerija Zrenjanin

NOVOZAVETNI PRIKAZI
„Nije mali procenat ljudi koji bi danas išli češće u crkvu da ih tamo čekaju dela Bila Viole ili Brisa Mardena. Crkva, ta galerija koja je tradicionalno pokazivala najsavremeniju umetničku produkciju, mora nastaviti tim putem. Crkva bi trebala ponovo da otvori vrata visokoj umetnosti, mnogobrojnim umetnicima koji bi želeli da rade za nju…“
Biografija: Marko Stojanović (Negotin, 1982) Diplomirao na Akademiji umetnosti Novi Sad, smer grafički dizajn. Imao je sedam samostalnih i više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Beograd, Novi Sad, Sarajevo, Ljubljana, London, Singapur…)
Datum održavanja: 25. Oktobar
Organizator: Savremena galerija Zrenjanin

FESTIVAL DOKUMENTARNOG FILMA „BDENJE DUŠE“
Datum održavanja: Oktobar
Organizator: Udruženja filmskih i televizijskih radnika Vojvodine, PP Fiks fokus, Beograd i Kulturni centar Zrenjanina

NOVEMBAR

SLIKA
Od osnivanja, 1956. godine, Umetnička kolonija u Ečki okupljala je umetnike koji se bave različitim likovnim tehnikama u skladu sa sopstvenim umetničkim opredeljenjem. Tokom godina Umetnička kolonija Ečka se uvek trudila da, koliko je to moguće, isprati aktuelne tendencije u likovnoj umetnosti, ali je insistirala i na tome da zadrži specifičnost, po kojoj bi bila prepoznatljiva. Jedna od specifičnosti Ečke, jeste u tome da je uvek bila otvorena prema umetnicima različitih generacija i interesovanja i da je uvek bila spremna da ugosti umetnike iz svih delova bivše Jugoslavije kao i inostranstva. Tradicionalan saziv umetnika „Slika“ koncepcijski je izmenjen 2006. godine pa je umetnicima omogućeno da se osim rada u tehnici ulja na platnu mogu baviti različitim oblastima savremenog vizuelnog izražavanja – slikarstvom, fotografijom, multimedijalnim istraživanjima…
Datum održavanja: 15. Novembar
Organizator: Savremena galerija Zrenjanin

DECEMBAR

DECEMBARSKA GRUPA
Izložba slika članova „Decembarske grupe“ iz fonda Umetničke kolonije Ečka, povodom 55 godina od izložbe na kojoj su prvi put izlagali kao grupa. Na izložbi će biti predstavljeni radovi Miodraga B. Protića, Aleksandra Lukovića, Zorana Petrovića, Lazara Vozarevića, Lazara Vujaklije, Stojana Ćelića, Mladena Srbinovića, Miloša Bajića i Dragutina Cigarčića.
Datum održavanja: 6. Decembar
Organizator: Savremena galerija Zrenjanin

Scroll to Top