Festivali u Nišu

Nisville

 

Grad bogate istorije i tradicije nudi svojim savremenicima, stranim i domaćim gostima pregršt sadržaja zabavnog karaktera.

U gradu na Nišavi nikako ne treba propustiti manifestacije kao što su:

Dani Sv. cara Konstantina i carice Jelene ( 1 – 5. jun ) – Grad Niš svake godine u toku nekoliko dana, raznim sportskim, naučnim i kulturnim događanjima veliča jednog od najznamenitijih rođenih Nišlija, cara Konstantina Velikog i njegovu majku caricu Jelenu.

Međunarodne horske svečanosti ( jul, svake druge godine ) – tradicija takmičenja u horskom pevanju u Nišu je počela pre 44 godine i svake godine okuplja sve veći broj domaćih i stranih horova. Od 2008. godine uz ovu manifestaciju održava se i Festival pravoslavne muzike pod pokroviteljstvom patrijarha moskovskog i cele Rusije, Aleksija Drugog i srpskog patrijarha Pavla.

Nišville – međunarodni jazz festival ( druga polovina avgusta ) – proteklih godina publika sa ovog dela Balkana imala je priliku da svakog leta sluša velikane jazz muzike, ali i one koji neguju fuziju jazz muzike sa drugim muzičkim pravcima, kao što su: Donald Byrd, Larry Coriel, Leny White, Victor Bailey, Incognito, Teodosi Spasov, Milčo Leviev, The Brand New Heavies, Billy Cobham, Candy Dulfer. . .  i mnoge čije vreme tek dolazi.

Filmski susreti – festival srpskog glumačkog ostvarenja ( druga polovina avgusta ) – od 1966. godine svakog leta Niš simbolično predaje ključeve grada glumcima i postaje “ grad glumaca „. Kao najposećeniji festival ovog tipa u Srbiji koji se održava u bioskopu pod otvorenim nebom u amfiteatru niške Tvrđave, tokom svoje istorije oduvek je privlačio pažnju, tako da se i danas priča o poseti “ čuvenog “ glumačkog para Richarda Bartona i Elizabet Taylor.

Dani bureka ( kraj avgusta, početak septembra ) – na otvorenom prostoru pored Nišave, Nišlije i turisti svake godine uživaju u bogatoj ponudi ovog izuzetnog specijaliteta. Od klasičnog sa sirom, do kombinacije sa šunkom i slaninom – zaista je teško odoleti mirisu bureka niških pekara tih dana.

Nišomnia ( početak septembra ) – muzički festival na kome se posetioci mogu odlično zabaviti unutar zidina Tvrđave, slušajući razne muzičke pravce – od elektronskih tonova brojnih DJ – eva, do rok i pop zvuka i stranih zvezda.

Međunarodna likovna kolonija u Sićevu ( početak septembra ) – ovo je najstarija, nekada jugoslovenska, a danas srpska umetnička kolonija na Balkanu. Poznata slikarka, Nadežda Petrović prepoznala je lepotu sićevačkog kanjona i u selu Sićevo daleke 1905. godine osnovala ovu koloniju.

Međunarodna književna kolonija u Sićevu ( septembar ) –  je još jedna od manifestacija sa tradicijom. Učesnici Kolonije su afirmisani pisci i književni kritičari iz zemlje i inostranstva.

NIMUS ( kraj oktobra, početak novembra ) – festival klasične muzike koji se tradicionalno održava u Nišu već 35 godina i obuhvata nastupe domaćih i stranih simfonijskih i kamernih orkestara, kao i nastupe instrumentalnih solista i operskih pevača.

Scroll to Top