Umetnost i Kulturna Dešavanja u Opštini Kovačici

Kovačica, “ Metropola naive „ , poznata je po svojim prvorazrednim slikarima naive i galeriji koja je otvorena još 1955. godine, kao prva ove vrste u našoj zemlji.

Radna soba Mihajla Pupina

U Idvoru je rođen Mihajlo Pupin, naučnik i diplomata svetskog glasa, pa na hiljade mladih ljudi i turista dolaze da posete njegovu rodnu kuću, muzejsku zbirku i zadužbinu.

Etno dom u Padini predstavlja tipičnu porodičnu kuću, u kojoj je živela srednja klasa sa kraja 19 veka. I Padina okuplja slikare naive, a poseduje i značajnu galerijsku zbirku, ali posebnu draž ovom mestu daju veličanstveni bunari iz XIX veka.

Umetnost

Naivno slikarstvo Rumuna u Uzdinu jeste, u pravom smislu reči, prava umetnička riznica. Jedan deo se nalazi u Galeriji pri Domu kulture u Uzdinu.

Deo kulturnog nasleđa Rumuna iz Uzdina prikazan je u rumunskoj etno kući.

Crepaju predstavljaju zaljubljenici u konje i kulturna manifestacija “ Crepajači fijaker “ .
Ovde se nalazi i galerija akademske slikarke Ksenije Ilijević iz Crepaje.

Vašar

Debeljača je poznata po poljoprivrednim vašarima sa dugom tradicijom.

U Debeljači se nalazi i Etnografski muzej, gde se čuvaju alati i proizvodi starih zanata ovog područja.

Jan Nemeček se bavi jedinstvenim zanatom : ručnim pravljenjem violina i ostalih žičanih instumenata. U blizini galerije se mogu posetiti ateljei slikara naive.
U mestu Samoš nalazi se legat Vladimira Fijata, bogata zbirka dela poznatih srpskih likovnih stvaralaca 19. i prve polovine 20. veka.

Udruženje žena

U svim naseljenim mestima postoje udruženja žena, koje se bave organizovanjem izložbi ručnih radova, takmičenja u spravljanju nacionalnih starih jela i edukacija na razne teme koje zanimaju žene.

U cilju očuvanja svog kulturnog identiteta, nasleđa, tradicije, jezika i običaja, amateri pri domovima kulture postižu zapažene rezultate na polju pozorišne i likovne umetnosti, recitovanja i muzičko – folkornog stvaralaštva.

Scroll to Top