Manifestacije U Žagubičkoj Opštini

Vremenska prognoza:

SlikarPrilikom posete Žagubici može se posetiti Žagubica Udruženje likovnih Umetnika ( ULUH ) koje se nalazi u glavnoj ulici u Žagubici preko puta crkve. U okviru ULUH – a organizuje se međunarodna likovna kolonija HOMO art. Ustanovljena je 2006.godine i u njenom radu je učestvovalo više od 5o umetnika iz zemlje i inostranstva ( Grčka, Makedonija, Rumunija, Ukrajina, Finska, Danska ) . ULUH organizuje i vikend likovne radionice pod stručnim nadzorom na kojima mogu učestvovati ljubitelji lepih umetnosti.

Radionice se realizuju u ateljeu ULUH –  a ili motela Vrelo u zavisnosti od veličine grupa.

Učesnicima su obezbeđeni štafelaji i pribor za slikanje, kao i slikarski materijal koji se može nabaviti preko ovog udruženja. Takođe se bavi i organizovanjem izložbi u galeriji ULUH – a, Galeriji motela Vrelo i holu Doma kulture u Žagubici.

Ekološko Društvo “  Studenac “ Krepoljin osnovano je 1997. godine sa ciljem očuvanja i zaštite prirode, organizovanja raznih ekoloških akcija, podizanja ekološke svesti i edukacije svih građana, pre svega mladih i saradnje sa sličnim pokretima i udruženjima. Među mnogobrojnim aktivnostima tokom decenije postojanja, jedna od najznačajnijih jeste pokretanje i organizovanje manifestacije „ Dani gljiva i bilja  Homolja “ . Prva okupljanja bila su manjeg obima, uglavnom stručnih ljudi koji se bave gljivama i samoniklim jestivim biljem. Poslednjih godina priređuju se veličanstvene izložbe gljiva i bilja, obogaćuju se sadržaji a broj gostiju i posetilaca iz mnogih krajeva Srbije i inostranstva se uvećava. Tako je ova manifestacija poprimila republički rang i ušla u kalendar organizovanja sličnih izložbi u okviru Mikiloškog društva Srbije ( Kragujevac, Banja Koviljača, Beograd, Novi Sad, Divčibare, Krepoljin ) .

Sabor vrela i posela

Najznačajnija kulturno – turistička manifestacija je „ Sabor Vrela Homolja “ u Žagubici.

Organizuje se kao smotra narodnog stvaralaštva sa specifičnom narodnom nošnjom, narodnim instrumentima i pesmom, i kao sportska manifestacija.

Noć u Gornjaku je poetsko likovna manifestacija koja se tradicionalno održava u porti manastira Gornjak.

Priveg je jedan od najarhaičnijih i najkomleksnijih običaja iz kulta mrtvih koji se može danas naći na tlu Evrope. Organizovanjem ove manifestacije neguje se kulturno nasleđe ovog kraja koje doprinosi celokupnom kulturnom bogatstvu Srbije.

Homolje

“ Homoljski maraton „ Republička biciklistička trka – septembar, Žagubica.

„Dani hrizantema“ – izložba novembar, Žagubica.

Brdska trka – septembar, Žagubica.

“ Spasovdanski susreti „ – Krepoljin, je manifestacija koja je smotra folklora sa ovih prostora.

Scroll to Top