Manifestacije u Pančevu

Vremenska prognoza:

JANUAR

BOŽIĆNI KONCERT
POVODOM ROĐENJA BOGOMLADENACA HRISTA

Mesto održavanja: Kulturni centar Pančeva

BADNJE VEČE
Manifestacija koja neguje običaje naroda. Nosi se badnjak po gradu i proslavlja se na tradicionalan način pravoslavni Božić.

GRRR!!!PROGRAM
Kontinuirani program promovisanja autorskog stripa, internacionalnog karaktera. Održava se jednom – dva puta mesečno, tokom cele godine, na različitim lokacijama.

SVETOSAVSKA AKADEMIJA
Svetosavska akademija je svečanost u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine koja promoviše lik našeg prvog prosvetitelja. Održava se u Kulturnom centru Pančeva.

ŠUNKA FEST
Omoljica
Privredno – turistička manifestacija u okviru koje se vrši izbor za najlepšu pršutu u Južnom Banatu, sa nizom zabavnih, privrednih i drugih sadržaja koji popularišu vrednosti na selu.

FEBRUAR

BOB MARLEY’ S DAY
Proslava rođendana jednog od svakako najvećih umetnika svih vremena koji je svojom muzikom prenosio poruke mira, ljubavi i međuljudskog poštovanja. Održava se u Studiju 21 u Pančevu.

SLAVSKI KOLAČ
Starčevo
Manifestacija u okviru koje se održava izložba lepo umešenih, ukrašenih slavskih kolača od testa uz propratni kulturno – umetnički program u Domu kulture Starčevo.

DANI VINA
Dolovo
U okviru privredno – turističke manifestacije “ Dani vina “ u Dolovu održavaju se predavanja o vinarstvu i vinogradarstvu, prodajne izložbe vina članova udruženja i promocije na trgovima u Dolovu i Pančevu, zatim izložba dečijih radova na temu grožđa, kao i izlazak vinogradara na rezidbu po staroj tradiciji.

VINARIJADA
Dolovo
Degustacija vina i promocija proizvođača vina “ Vinarijada “ je manifestacija koja se organizuje i kulturno – muzički program. Na završnoj večeri dodeljuju se nagrade i priznanja, sa degustacijom najbolje ocenjenih vina.

SLANINIJADA
Kačarevo
Privredno – turistička manifestacija jedinstvena po svom sadržaju. Održava se od 1988. godine i bazira se na poštovanju, negovanju i očuvanju tradcije. U okviru ove manifestacije, koja privlači veliki broj izlagača i posetilaca, održava se atraktivan prateći program.

MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA
Ivanovo
U okviru manifestacije održavaju se izložba fotografija, izložba ručnih radova kao i prezentovanje folklornog i književnog stvaralaštva.

MEĐUNARODNA IZLOŽBA SITNIH ŽIVOTINjA
U poslednjoj nedelji februara održava se međunarodna izložba golubova, živine, kunića i ptica u Crvenom magacinu. Organizuje se dva puta u toku godine, drugi put je u decembru mesecu. Poslednjeg dana izložbe organizuje se velika berza sitnih životinja koja je posebno dobro posećena.

PAORSKI DANI
Održava se poslednje nedelje februara. Izložba predmeta u domaćoj radinosti i dodela nagrada najboljim proizvođačima u oblastima ratarstva i stočarstva.

MART

Raspevano proleće

RASPEVANO PROLEĆE
“ Raspevano proleće “ je dečija muzička manifestacija koja traje vise od 30 godina, neguje dečije stvaralaštvo i muzičko stvaralaštvo posvećeno deci.

PROLEĆNI KARNEVAL
Povodom početka proleća, tematski maskenbal dece u centru Pančeva. U pešačkoj zoni, ovom prilikom, otvara se cvetna pijaca.

MEĐUNARODNI FESTIVAL PODVODNOG FILMA

Festival podvodnog filma i fotografije se održava u okviru Međunarodnog dana zaštite voda – 22. marta, gde se prikazuju kinematografska i fotografska ostvarenja profesionalnih i amaterskih autora iz regiona i sveta snimljena u nekom od okeana, mora, jezera i reka. Festival je sve bogatiji kvalitetnim sadržajima, što rezultira sve većoj posećenosti gledalaca. Održava se u Kulturnom centru Pančeva i Galeriji savremene umetnosti.

REPUBLIČKO TAKMIČENjE BALETSKIH ŠKOLA SRBIJE
Takmičenje se održava u Kulturnom centru Pančeva, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete.Učestvuju učenici osnovnih i srednjih škola iz jedanaest gradova Srbije. Takmičenje se izvodi po uzrasnim kategorijama i po odsecima ( klasičan balet, savremena igra i narodna igra) .  Žiri takmičenja je međunarodni.

MEĐUNARODNO TAKMIČENJE KAMERNIH  ANSAMBALA DUVAČA
Međunarodno takmičenje sa ciljem da podstakne kamerno muziciranje.

PRIVREDNA IZLOŽBA
Privredna izložba. Stručni skupovi. Bilateralni razgovori.

APRIL

GAŠINI AKORDI
Starčevo – Dom kulture
U sećanje na velikog starčevačkog umetnika Dragana Dimitrijevića Gašu u prethodnih pet godina priređivan je takmičarski festival koji okuplja uglavnom neafirmisane ali dokazane gitariste iz okruženja, zemlje i inostranstva. Ovaj festival pored kvalitetnog sastava takmičara, eminentnog žirija sačinjenog od priznatih i poznatih stručnjaka, vedre atmosfere pune pozitivnog duha, predstavlja jednu od centralnih urbanih manifestacija u ruralnim sredinama u regionu. Od naredne godine konkurencija će biti podeljena u dva žanra: akustičarski i električni.

PECIN MEMORIJAL
Međunarodni teniski turnir za takmičare do 16. godina. Takmičenje II kategorije, pod pokroviteljstvom teniske federacije “ Tennis Europa „. Održava se po dvadeseti put na sportskom centru “ Mladost “ Pančevo.

FOTOSAFARI
Ivanovo
U prvoj nedelji aprila meseca organizuje se obilazak sela sa fotografisanjem i izložba tih fotografija u prostorijama Doma kulture.

VASKRŠNJI KONCERT
Organizator: Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo

SMOTRA OVNOVA
Dolovo
Poslednje subote aprila u Dolovu se održava smotra ovnova i opreme za stočarstvo koja se završava svečanim ručkom i dodelom priznanja.

JEDNA KNJIGA JEDAN GRAD
Mesto održavanja manifestacije je Gradska biblioteka, Kulturni centar, priobalje, Klub i Muzej ljubitelja železnice i druge lokacije u gradu. Na osnovu odabrane knjige, koja pokreće značajna pitanja za jednu zajednicu, organizuju se različite aktivnosti i pokreće socijalni dijalog različitih socijalnih kategorija na odabrane teme. Sprovodi se kroz književne susrete, tribine, izložbe, koncerte, performanse i dr. Otvaranje socijalnog dijaloga, promocija knjige, književnosti i pismenosti i privlačenje nove publike u biblioteku, ciljevi su ove manifestacije koja se organizuje u saradnji sa velikim brojem partnera. Gradska biblioteka Pančevo je, za sada. jedina biblioteka u Srbiji koja organizuje ovu manifestaciju.

MAJ

SVEČANOST POVODOM SVETOG VLADIKE NIKOLAJA VELIMIROVIĆA
U okviru manifestacije održava se koncert duhovne muzike u Hramu Preobraženja Gospodnjeg.

ĐURĐEVDANSKI TURNIR
Turnir u streljaštvu koji se tradicionalno održava u Gradskoj streljani u pančevačkom naselju Strelište.

BUBA FEST
Manifestacija koja predstavija svojevrsnu izložbu Volkswagenovog automobila “ Buba “ i okuplja ljubitelje ovih vozila, uz prateći muzički i drugi program. Održava se prvog vikenda maja meseca u Pančevu.

RUKOPISI
Pančevo – Studentski dom i Studio 21
Zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora bivše Jugoslavije. “ Rukopisi “ su presek najbolje poezije i kratke proze mladih do 27 godina starosti. Ovim projektom uspostavlja se kulturna saradnja među mladim stvaraocima sa ovog prostora ( regiona ) .

PROSLAVA SPASOVDANA
Banatski Brestovac
U okviru proslave Spasovdana, seoske slave, održavaju se u toku tri dana razni događaji: izložba fotografija, šahovski turnir, predavanja i takmičenje u pecanju.

DANI PRIRODE
Banatski Brestovac
Manifestacija koja okuplja stvaraoce koji se bave umetničkom fotografijom, povodom Dana zaštite životne sredine. U sali Doma omla dine u Banatskom Brestovcu održava se međunarodna izložba, koja je propraćena urednim katalogom.

NOĆ MUZEJA U GRADU PANČEVU
Međunarodna manifestacija – prezentacije i promovisanje muzeja sa ciljem popularizacije muzeja. Događaj koji se u Pančevu organizuje u Narodnom muzeju, kulturnim institucijama i drugim lokacijama u gradu.

MAJSKI GALA KONCERT
Događaj koji promoviše klasičnu muziku, najlepše i najpoznatije operske arije, koji okuplja veliki broj solista, članova horova i orkestara. Održava se sredinom maja u Dvorani Kulturnog centra.

MOTO KROS TRKA
Pančevo – staza Monza
Moto – kros trka koja se boduje za šampionat Srbije po svim kategorijama.

PROSLAVA SVETI NIKOLA – LETNJI
Dolovo
Seoska slava Dolova i proslava dana Udruženja ljubitelja domaćih vina “ Sveti Trifun “ u okviru koje dolaze udruženja vinara iz Vojvodine, Srbije i šire, kao i Bogosluženje u crkvama u Dolovu.

MAJSKI DANI KNJIGE
Poslednje nedelje maja meseca održava se književna manifestacija međunarodnog karaktera i traje pet dana. Mesto održavanja je Gradska biblioteka, Kulturni centar i Korzo. Predstavlja sajam knjiga na otvorenom koji. pored bogate izdavačke ponude, ima bogat prateći program u vidu rok, džez i koncerata umetničke muzike, zatim književnih susreta i tribina. Cilj ove manifestacije je da se na zanimijiv način približi knjiga čitaocima, da Gradska biblioteka oproba nove forme prezentacije i života u javnosti kako bi na što adekvatniji i efikasniji način uticala na potencijalne korisnike bibliotečkih usluga da pohode njene fondove.

REFRACT
Krajem maja – početkom juna održava se festival regionalnog karaktera koji promoviše alternativnu umetničku i kulturnu scenu. Glavni akteri su mladi stvaraocikoji prezentuju svoje aktivnosti.

BIJENALE DEČIJE UMETNOSTI “ BUDI “
Bijenaie dečje umetnosti “ BUDI “ održava se svake druge godine od 15.maja do 15. juna. To je festival koji neguje i prezentuje dečije stvaralaštvo iz oblasti filma, animiranog filma, crtanja, pisanja, fotografije, sa ciljem aktivacije dece i dečijeg stvaralaštva u svim oblastima umetnosti.


IN TRASH

Festival “ In Trash “ se održava u Studiju 21. Na ovom festivalu učesnici predstavljaju kratke video sadržaje snimljene mobilnim telefonom ili fotoaparatom, odnosno trash filmove u trajanju do i preko dva minuta.

JUN

EX TEATAR FEST
Festival eksperimentalnog, alternativnog, niskobudžetnog i angažovanog pozorišnog izraza. Festival promoviše mlade autore, čija se struktura bazira na selekciji najboljih ostvarenja na polju savremenog pozorišnog izraza. Odvija se u nekoliko dana, u okviru pozorišnih predstava i performanasa, na raznim lokacijama u gradu ( Studentski dom, Gradski park i dr. ) uz prateći program.

GODIŠINJI KONCERT BALETSKE ŠKOLE
U prvoj polovini juna meseca održavaju se tri koncerta koja su divertismanskog tipa.Učestuuju svi učenici škole klasičnog, savremenog i narodnog odseka. Celokupan umetnički program pripremaju nastavnici škole. Tokom koncertnih dana održavaju se promocije knjiga vezanih za baletsku umetnost.

FESTIVAL CVEĆA
Organizator: Mesna zajednica “ Mladost “ Pančevo

DEČIJE OLIMPIJSKE IGRE
Dečije olimpijske igre su sportska manifestacija za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola. U takmičenju, koje se organizuje u zanimljivim poligonima učestvuje oko 800 dece sa teritorije Pančeva.

INTERNACIONALNI KARNEVAL
Otvaranje karnevalskih svečanosti u Pančevu počinje tradicionalnom predajom ključeva grada gradonačelnika Pančeva maestru karnevala, što simbolično označava da gradom tih dana vladaju karnevalisti iz celog sveta.
Ovo je najprestižniji ulični događaj u zemlji, sa bogatim pratećim programom: koncertima, dečijim karnevalskim programom, karnevalskim DJ party, samba plesačicama, velikim vatrometom i mnogim maskiranim zabavama na brojnim lokacijama, na ulicama grada do jutarnjih časova.

TAKMIČENJE U EKSTREMNOM BICIKLIZMU
Takmičenje se sastoji od trke na kružnoj stazi dužine 210 m. Takmiče se po dve osobe od jednom, u izvođenju trikova i egzibicija na biciklovima iznad zemljanih skakaonica.


TAMIŠKA MOTONAUTIČKA REGATA
Afirmacija nautičkog turizma održivog vida na Tamišu sa druženjem i noćenjem na usputnim lolkalitetima, uz  inicijativu povratkaTamiša na celom svom toku u plovnu mrežu A. P. Vojvodine. Afirmacija same reke i
turističkih potencijala naseljenih mesta duž Tamiša uz ekološke akcije na mestima za kampovanje.

VELIKI  EX YU KONCERT
Starčevo
Festival rok – muzike pred više od 10.000 ljudi okuplja poznate izvođače iz bivših jugoslovenskih entiteta.
Povodom privođenja kraju kapitalnih komunalnih radova kao i otvaranja novosagrađenog fudbalskog stadiona 2009. godine u Starčevu je održan prvi dvodnevni, veliki koncert. Nastupili su interpretatori narodne muzike predvođeni Miroslavom Ilićem, a drugog dana vedete rok muzike sa ex – yu prostora – “ Partibrejkers „, “ Zabranjeno Pušenje “ iz Sarajeva, “ KUD Idijoti “ iz Pule, “ Atheist Rap „. . .

KUP “ TAMIŠ “
Na tamiškom keju – kod pančevačkog naselja Sodara i u krugu udruženja “ Tamiš “ održava se takmičenje u sportskom ribolovu – lov ribe udicom na plovak.

DANI PROTE VASE
U Svetouspenskom hramu u Pančevu održava se duhovna manifestacija koju organizuje Srpska pravoslavna parohija Pančevo da bi sačuvala od zaborava lik i delo značajnog građanina Pančeva i višestranog stvaraoca.

FIJAKERIJADA BANATSKO NOVO SELO
Banatsko Novo Selo
Fijakerijada u Banatskom Novom Selu održava se na dan seoske slave Duhovi.

REGGAE SERBIA FEST

Pančevo, Tamiški Kej
Poslednjeg vikenda u junu mesecu u Pančevu se održava internacionalni festival reggae muzike koji traje 2 dana i okuplja više hiljada ljudi. Od 2009. godine uvršćen je u red Gradskih manifestacija. Sa preko 60 izvođača godišnje koji dolaze iz raznih krajeva sveta, od Jamajke i Engleske do Švajcarske i Rumunije, predstavlja jedinstvenu manifestaciju u Srbiji. Za posetioce koji dolaze iz drugih gradova Srbije i iz inostranstva obezbeđen je kamp.

JUL

PANČEVAČKE LETNJE VEČERI
Tokom leta u  julu i avgustu mesecu, svakog petka i subote, u Muzičkom paviljonu Narodne bašte održavaće se promenadni koncerti, književne večeri, dramske minijature.

INTERNACIONALNI FESTIVAL MUZIČKOG I FOLKLORNOG STVARALAŠTVA DECE “ IVANJSKO CVEĆE “
Dolovo
Manifestacija očuvanja tradicije, negovanja i očuvanja izvornog narodnog stvaralaštva kao nacionalnog identiteta i trajne vrednosti u uslovima multietičnosti i multikulturalnosti. Prikazivanje najboljih ostvarenja dečijeg muzičkog i folkornog stvaralaštva, kulturne baštine Srbije, lokaliteta zdrave životne sredine i etnolokaliteta kao i poljoprivrednih proizvoda i domaće radinosti. Na festivalu učestvuju ansambli sa najboljim ostvarenjima u tekućoj godini iz Srbije i okruženja.

LETNJA LIGA U MALOM FUDBALU
Dolovo
U toku jula meseca na rukometnom terenu u Dolovu, održava se letnja liga u malom fudbalu. Prvoplasiranih 8 ekipa takmiči se po kup sistemu.

SUSRETI – STARO BEŠELEVO RUMUNIJA
Ivanovo
U okviru susreta održava se kulturno – umetnički i sportski program.

NEW CREW
Kačarevo
Prve nedelje jula održava se manifestacija sa temom problema migracije mladih ljudi iz ruralnih sredina. Približavanje i podsticanje decentralizacije putem organizovanja alternativnih sadržaja, aktivnosti i programa koji su dostupni samo u velikim centrima. Sastoji se od celodnevnog programa u okviru kojeg se organizuje “ Extreme Park “ sa sadržajem za ekstremne sportove, radionice za edukaciju mladih sa temama migracije omladine iz malih sredina, tribinom sa temom borbe protiv bolesti zavisnosti, održavaju se predstave i koncert elektronske muzike.

TAMIŠKA KANU REGATA
Spuštanje kanuima niz Tamiš od Jaše Tomića do Pančeva sa druženjem i noćenjem u mestima uz rečni tok. Regata ima ekološki predznak sa afirmacijom održivog vida nautičkog turizma na vojvođanskim vodotokovima. Započeta je pre 10 godina od strane pančevačkih entuzijasta.

RIBARSKI DANI I NOĆI
lvanovo
U okviru ove trodnevne manifestacije održava se takmičenje u kuvanju riblje čorbe, pecanje na ribnjaku i muzički program.

DOLOVAČKI KOTLIĆ
Dolovo
Druge subote u julu mesecu, na prostoru kod jezera u Dolovu održava se takmičenje u kuvanju riblje čorbe uz kulturno – umetnički program.

TAKMIČENJE U KUVANJU RIBLJE ČORBE
Na tamiškom keju, u krugu udruženja “ Tamiš “ održava se takmičenje u kuvanju riblje čorbe.

PETROVDAN – PROSLAVA SEOSKE SLAVE
Glogonj
Povodom proslave seoske slave, u organizaciji Mesne zajednice, održavaju se brojne kulturno – umetničke i sportske manifestacije u
okviru celodnevnog programa na različitim mestima u selu, uz učešće sportskih klubova, udruženja građana, kulturnih i obrazovnih institucija iz Glogonja kao i Srpske pravoslavne crkve. Sveta liturgija počinje u 8:30 časova a potom centrom sela prolazi
svečana litija. Na završnici proslave u večernjim satima održava se rok koncert.

MOTORCYCLE’ S WEEKEND
Pančevo – Tamiški kej
Međunarodni susret motorista i ljubitelja motora priznat od Moto asocijacije Srbije. Sadržaj: sportska nadmetanja, moto šou program i obavezan rok koncert u večernjim satima oba dana.

ŽETELAČKI DANI
Pančevo – Vojlovica
Poslednje nedelje u julu mesecu, održava se tradicionalna manifestacija “ Žetelački dani “ u Vojlovici, kojom se proslavlja uspešan završetak žetve u trajanju od 5 do 7 dana s tim da je završni dan u subotu.
Žetelački dani počinju kosidbenim danom, kada se održava takmičenje u košenju žita starinskim načinom u narodnim nošnjama, uz tradicionalni seoski doručak i narodnu pesmu – srpsku, mađarsku, slovačku. U saradnji sa Pokrajinskim i Repubičkim ministarstvima za poljoprivredu, Fondon za razvoj AP Vojvodine i institutom Tamiš Pančevo organizuju se tribine za poljoprivrednike; Slede zatim sportski, pa kulturni dan, u okviru kojih se održavaju turnir u malom fudbalu, banatskim šorama, boćanju, kao i izložba jela od žita, ručnih radova, prezentacija starih jela kulturno – umetnički program. Najatraktivmji segment proslave je defile žetelaca. Održava se poslednjeg dana manifestacije, u subotu u popodnevnim satima. Ulicama Vojilovice tada teče reka žetelaca u tradicionalnim narodnim nošnjama na ukrašenim fijakerima, traktorima, kombajnima, uz muziku i pesmu. Zastaju na raskrsnicama, igraju i pevaju, i tako pozdravljaju okupljene meštane Vojlovice i njihove goste. U večernjim časovima se u dve sale kulturno – umetničkih društava održavaju nezaboravni žetelački balovi.

DANI DRUŽENJA
Starčevo
U okviru manifestacije “ Dani druženja “ , na različitim lokacijama u Starčevu održavaju se brojna sportska i kulturna dešavanja, koncerti, izložbe i takmičenja.

LIKOVNA KOLONIJA DELIBLATSKI PESAK
Deliblatska peščara
Likovna kolonija „ Deliblatski pesak “ je tradicionalna manifestacija koja traje već 40 godina i okuplja domaće i inostrane umetnike. Održava se krajem jula meseca i ovo je jedna od najznačajnijih likovnih kolonija u zemlji.

AVGUST

SVETI ILIJA
Dolovo
Crkveni sabor parohijana i meštana Dolova kod Hrama na Vodici.

FIJAKERIJADA
Tradicionalno se održava početkom avgusta u pančevačkom naselju Kotež II. Izlaže se preko 100 zaprega sa fijakerima.

ZLATNI KOTLIĆ PONJAVICA
Omoljica
Manifestacija se tradicionalno održava preko 25 godina. U prvoj nedelji avgusta meseca okuplja preko 40 učesnika i veliki broj gostiju. Održava se u bašti restorana “ Šaran „. Pored takmičenja u kuvanju ribljih specijaliteta planirana je i prodaja ribarske opreme, proizvoda od ribe i suvenira Omoljice.

ŽISEL

Međunarodni festival amaterskog i video filma na temu život sela i međunarodni salon fotografije na temu život sela.

IVANOVO U FOKUSU
lvanovo
Izložba fotografija različitih autora.

KIRVAJ – PROSLAVA VELIKE GOSPOJINE
lvanovo
U okviru seoske slave održava se kulturno – umetnički, zabavni i sportski program, kao i Sveta misa.

SPORTSKI SUSRETI MZ OMOLJICA
Omoljica – Sportski centar
Tradicionalni  Sportski susreti – takmičenja u sportskim disciplinama: mali fudbal, nadvlačenje konopca, bacanje kamena s ramena. šah, streljaštvo. Planira se uvođenje novih sportskih disciplina: tenisa, odbojke na pesku, plivanju, veslanju, s namerom da igre prerastu u seosku olimpijadu Pančeva.

JUŽNOBANATSKA MOTONAUTIČKA REGATA
Afirmacija nautičkog turizma na Dunavu i primarnih lokacija za nautičke marine u skladu sa “ Strategijom razvoja nautičkog turizma na teritoriji A. P. Vojvodine “ u Pančevu, Kovinu i Staroj Palanci, uz posete “ Viminacijumu “ i plaži “ Raj “ kod Gaja.

TURNIR ROMA U MALOM FUDBALU

Dolovo
Treće nedelje u avgustu održava se turnir po kup sistemu na trgu u romskom naselju. Kulturno – umetnički program i uručivanje nagrada.

ROCK FEST
Dvodnevni festival rok muzike na kojem nastupaju najeminentniji sastavi iz zemlje i okruženja, podržani lokalnim bendovima.

PAPRIKIJADA
Banatski Brestovac
“ Paprikijada “ je izložba proizvođača paprika i promocija ovog proizvoda, koja je propraćena izložbom dečijih literarnih i likovnih radova, dečijim maskembalom na temu paprike i takmičenjem u pripremanju jela. Ova manifestacija organizuje se u centru Banatskog Brestovca, koji je poznat po kvalitetu paprika, uz pomoć Dome kulture i Doma omladine Banatski Brestovac.

BANATSKA TRUBA
Banatsko Novo Selo
Održava se poslednjeg vikenda avgusta meseca.

ZLATNI KOTLIĆ PANČEVO
Održava se poslednjeg vikenda avgusta meseca na obali Tamiša. Tradicionalno takmičenje u kuvanju riblje čorbe sa velikim brojem učesnika i posetilaca.

KRSTOVI PANČEVA I OKOLINE
Izložba fotografija krstova u Pančevu i okolini, ispred zgrade Gradske uprave, sa pratećom publikacijom.

LIKOVNA KOLONIJA “ DUNAVOM DO SLIKE „
“ Dunavom do slike “ je likovna kolonija koja “ plovi “ Dunavom od Pančeva do Đerdapa. U ovoj likovnoj manifestaciji, umetnici, smešteni na brodu koji je pretvoren u atelje, dunavske pejzaže pretaču u umetnička dela.

SEPTEMBAR

CARSTVO ZA DRUGARSTVO
Pančevo – Narodna bašta
Manifestacija i proslava početka nove školske godine edukativno – zabavnog karaktera.

PROSLAVA ZA ĐAKE PRVAKE
Povodom prvog dana polaska u školu za đake prvake organizuje se dečiji program u gradskom parku.

ŠTRULIJADA
Dolovo
Prve subote septembra meseca sa početkom u 10 časova na platou Doma kulture u Dolovu održava se jedinstvena manifestacija posvećena umeću žena u spravljanju banatskog i vojvođanskog brenda – štrudle. U takmičarskom delu manifestacije za izbor najbolje štrudle, na osnovu raspisanih kriterijuma, učestvuju žene i mnogobrojna udruženja žena iz Vojvodine i Srbije, čiji je domaćin “ Udru ženje žena Dolovo „. Pored pratećeg kulturno – umetničkog programa, najatraktivniji deo manifestacije je prodajna izložba štrudli kao i izložba radova udruženja žena.

VETERANSKI TURNIR
Međunarodni teniski turnir u okviru ITF – a za takmičare starije od 35 godina. Održava se na sportskom centru “ Mladost “ Pančevo.

ETNO.COM
“ Etno.com “ je muzički internacionalni etno festival koji sledi savremene trendove na muzičkoj sceni. Vreme održavanja je u prvoj nedelji septembra meseca, a umetnički rukovodilac festivala je dr. Selena Rakočević. Održava se u Dvorani Kulturnog centra, a deo programa se odvija i na otvorenom.

PANČEVO INTERNACIONAL
Međunarodni teniski turnir u okviru ITF – a za takmičare do 18. godina; takmičenje II kategorije. Održava se na sportskom centru “ Mladost “ Pančevo.

BIJENALE UMETNOSTI, PANČEVO
“ Bijenale umetnosti “ je internacionalna manifestacija koja se održava u kontinuitetu od 1981.  godine kada je prvi put održana izložba jugoslovenske skulpture velikog formata za slobodni i galerijski prastor. Od 1996. godine prelazi na trijenalni način rada, a 2000 – te godine ovaj arojekat koncepciju rada proširuje sa polja skulpture na prošireno polje umetnosti te se i sam naziv manifestacije preinačio sa “ Bijenale skulpture “ na “ Bijenale vizuelnih umetnosti “ . Takođe, te godine izložba dobija internacionalni karakter. Prateći umetničke afinitete i osluškujući puls nove publike Bijenale 2006. godine proširuje svoj program na pozorišnu i filmsku umetnost čime uključuje i druge umetničke izraze i dobija današnji oblik – “ Bijenale umetnosti “ .  Održava se u Kulturnom centru Pančeva i drugim izložbenim prostorima.

OKTOBAR

KONCERT DUHOVNE MUZIKE
Povodom slave Hora “ Prepodobni Roman Slatkopojac “ održava se koncert duhovne muzike u Hramu Preobraženja Gospodnjeg, uz učešće zbratimljenih horova – Hora “ Rafailo Banatski “ iz Zrenjanina i Hora “ Mokranjac “ iz Beograda.

SUSRETI –  BARDARSKI GERAM BUGARSKA
Ivanovo
U okviru susreta i druženja sa gostima iz Bugarske održava se kulturno – umetnički sportski program.

PROSLAVA CRKVE SV. VENDELIN
Ivanovo
Sveta misa i svečanost povodom Sv.Vendelina.

MEĐUNARODNI FESTIVAL “  DANI DUHOVNE MUZIKE “ U PANČEVU

Krajem oktobra – početkom novembra u Svetouspenskom hramu u Pančevu održava se međunarodni festival duhovne muzike.

MEĐUNARODNI FESTIVAL MALIH TAMBURAŠKIH SASTAVA – STARČEVAČKA TAMBURICA
Starčevo
Festival postoji devet godina, učestvuju 10 – 12 sastava – orkestara Balkana i Srednje Evrope. Takmičarskog je karaktera i najjači je  takve vrste u Srbiji. Žiri je eminentnog i stručnog sastava.

DANI POVRTARA “ GLOGONJSKA JESEN „
Glogonj
Poslednjeg vikenda u oktobru održava se privredno – turistička manifestacija “ Dani povrtara “ uz aktivno učešće svih seoskih institucija udruženja građana. Primarni cilj manifestacije je predstavljanje glogonjskih povrtara, proizvodnih, kulturnih i turističkih resursa kojima raspolaže Glogonj kao i uspostavljanje prekogranične saradnje sa zemljama u okruženju na kulturnom i ekonomskom planu. Značaju manifestacije doprineli su mnogi uvaženi gosti iz zemlje i inostranstva.

NOVEMBAR

GRAD SA VIŠE LICA
Godišnji ulični salon fotografija Pančeva na trgu ispred zgrade Gradske uprave. U okviru manifestacije – ambijentalne izložbe fotografija velikih formata – arhitekture, ambijenta i života grada, Pančevo se može videti snimljeno iz neobičnih uglova i u različitim vremenskim uslovima, koju prate foto monografija i razglednice. Ova atraktivna ulična izložba se prikazuje u drugim gradovima.

Bijenale  “ EX LIBRIS „
Manifestacije koja se održava u galeriji Istorijskog arhiva, sa ciljem da podseti na istoriju papira, za šta se sve papir koristi i na neke reči i simbole koje su povezani sa papirom. Pored bijenala “ EX libris “ , Istorijski arhiv u Pančevu organizator je i “ Bijenala srpskog crteža “ autora iz naše zemlje.

PROSLAVA GRADA PANČEVA
Proslava povodom dana grada. Održavaju se različiti događaji povodom 857. godina postojanja Pančeva.

SALON UMETNOSTI PANČEVA
“ Oktobarski salon Pančeva “ je nastao po ugledu na “ Oktobarski salon Beograda “ , revijalnu godišnju izložbu likovne umetnosti. “ Oktobarski salon u Pančevu “ je prvi put održan 1972. godine. Nakon tri godine organizaciju izložbe preuzima novoosnovana Galerija savremene umetnosti, koja i danas realizuje ovaj program. Umetnički radovi su birani na konkursu a potom i nagrađivani od strane žirija sastavljenog od eminentnih istoričara umetnosti. Tokom devedesetih koncepcija izložbe se menja u autorsku izložbu, ali se zadržava i koncept organizacije konkursa. U ovom periodu se izložba distancira od originalnog povoda – Dana Pančeva, a 2002. godine se menja naziv u “ Salon umetnosti Pančeva „. Od 2008. godine, izložba se prvi put organizuje kao autorska. Održava se u Kulturnom centru Pančeva i Galeriji savremene umetnosti.

FESTIVAL SPORTA
Festival koji promoviše sport i klubove. Održava se na više lokacija u gradu, uz učešće velikog broja sportskih klubova i traje više dana.

LIKOVNA KOLONIJA PASTELA U DELIBLATSKOM PESKU
Deliblatski pesak
Početkom novembra održava se zimska likovna kolonija pastela u Deliblatskoj peščari.

ETNO GLAS – DESETI SUSRETI PEVAČKIH GRUPA

“ Etno glas „, deseti susreti pevačkih grupa, je festival revijalnog karaktera pokrenut u cilju afirmacije našeg tradicionalnog pevanja i približavanja publici. Organizator vrši odabir učesnika vodeći računa o kvalitetu grupa i zastupljenosti različitih regiona. Kao prateći programi festivala održavaju se: promocije knjiga, izložbe, predavanja, projekcije etnoloških filmova. . .
Festival se održava  pod pokroviteljstvom Grada Pančeva i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu a učestvuju pevačke grupe iz Srbije, Slovenije, Makedonije, Republike Srpske, Mađarske i Švajcarske.

BAL ZANATLIJA
Tradicionalna manifestacija koja okuplja preduzetnike Pančeva i ostala udruženja imajući u vidu dugu tradiciju i značaj zanatstva u Pančevu. U okviru bala održava se proglašenje najuspešnijih preduzetnika i organizuje se prikupljanje sredstava za humanitarne svrhe.

PANČEVAČKI JAZZ FESTIVAL
Pančevački Jazz festival nakon dvanaest uspešnih godina postojanja nastavlja sa tradicijom postavljanja novih, viših standarda na domaćoj jazz sceni.
Respektabilan spisak izvođača na prethodnim festivalima kao i činjenica da festivalu svake godine prisustvuje više od 1000 posetilaca govore o značaju i mestu manifestacije na kulturnoj mapi Evrope. Održava se u Dvorani Kulturnog centra .

DECEMBAR

BAZAR VINA
Dolovo
U okviru manifestacije “ Bazar vina “ izlažu se i prodaju vina iz Dolova, vina članova Udruženja ljubitelja domaćih vina “ Sveti Trifun “ a tu je i ponuda vina iz drugih vinarskih regiona uz prateći program i manifestacije.

NOVE TEHNOLOGIJE I VIDEO
U okviru godišnje produkcije Galerije savremene umetnosti značajan deo programa se posvećuje upotrebi novih tehnologija i videa u savremenoj umetničkoj produkciji. Projekat “ Nove tehnologije i video “ kroz saradnju umetnika i institucija pruža publici mogućnost za nova saznanja 0 savremenim tehnologijama koje se koriste u oblasti vizuelnih umetnosti kao i korišćenje stečenih saznanja o novim medijima. Iako je sve veći izazov adekvatno tehnološko opremanje izlagačkog prostora. Intezivna izlagačka aktivnost i organizovanje radionica posvećenih interdisciplinarnim audio – vizuelnim sadržajima i medijskoj umetnosti realizuju se u saradnji sa domaćim i internacionalnim kustosima i umetnicima. Održava se u kulturnom centru Pančeva i Galeriji savremene umetnosti.

MEĐUNARODNA IZLOŽBA SITNIH ŽIVOTINJA
Pančevo – Crveni magacin
U trećoj nedelji decembra održava se izložba golubova, živine, kunića i ptica iz cele zemlje i drugih država. Poslednjeg dana izložbe organizuje se velika berza sitnih životinja koja je posebno dobro posećena.

UMETNOST, ARHITEKTURA, DIZAJN
U okviru autorskih programa Galerije savremene umetnosti u Pančevu realizuje se i projekat “ Umetnost, arhitektura, dizajn „. Namera autora je bila da novonastali razvoj aktuelnih ostvarenja na polju vizuelnih umetnosti i arhitekture, prikaže kako širokoj publici, tako i stručnoj javnosti. Projekat se realizuje krajem kalendarske godine i u njegovom okviru se predstavlja rad umetnika, arhitekata, istoričara umetnosti i dizajnera koji su u toku te godine ostvarili značajne projekte. Održava se u kulturnom centru Pančeva i Galeriji savremene umetnosti.

BOŽIĆNI KONCERT
Koncert se održava u Evangelističkoj crkvi.Tematski je prilagođen božićnim svečanostima.

TRKA DEDA MRAZOVA
Humanitarna trka deda Mrazova koja se organizuje u delu ulice Vojvode R. Putnika, gde prilozi idu talentovanim đacima. Prateći muzički program i deljenje paketića deci koja dođu.
NASMEJANA ULICA
Novogodišnji program za decu koji se održava u ulici Mite Topalovića.

Scroll to Top