Trećepozivačka česma

Trećepozivačka česmaNedaleko od Gradske bolnice, u Čingrijinoj ulici, nalazi se Trećepozivačka česma. Pre nje je na tom mestu bila Bulbuderska česma koja je stanovnike Beograda snabdevala pijaćom vodom.

Trećepozivačka česma najverovatnije je podignuta za vreme okupacije Srbije u Prvom svetskom ratu. Nju je 1927. godine obnovilo društvo za ulepšavanje Bulbuldera, kada je istaknuta i spomen ploča sa imenima boraca Sedmog pešadijskog puka trećeg poziva koji su izginuli u decembru 1914. godine u Kolubarskoj bici, u teškim borbama na Varovnici.

Podizanjem ove česme, najverovatnije 1915. godine, Beograd i Srbija su pokazali zahvalnost srpskim ratnicima trećeg poziva koji su učestvovali u odbrani grada i države, i to ne samo onima iz Sedmog, već i onima iz Četvrtog, Osmog, Jedanaestog i Petnaestog pešadijskog puka. Na spomen ploči na Trećepozivačkoj česmi je napisano : “ VII pešadijski puk III poziva Narodne vojske svojim vrlim drugovima koji viteški padoše za otadžbinu na Varovnici 1914. godine . “

Svečanost otvaranja obnovljene česme obavljena je 19. oktobra 1982. godine u prisustvu više hiljada Zvezdaraca i Beograđana.

Scroll to Top