Zvezdarska šuma

Zvezdarska šumaZvezdarska šuma se proteže na površini od oko 100 ha, na najvišoj tački Zvezdare od 263 m i predstavlja jednu od najlepših gradskih šuma i izletišta sa sportsko – rekreativnim sadržajima.

Na ovom terenu nalaze se ostaci Laudonovog šanca, izgrađenog 1717. godine u austrijsko – turskom ratu, po naređenu Eugena Savojskog.
Šanac je 1789. godine obnovio maršal Laudon, a koristili su ga Karađorđevi vojnici u Prvom srpskom ustanku, prilikom osvajanja Beograda.
Posle Prvog svetskog rata tu su bile utrine, vinogradi i mnoge ciglane, a dvadesetih godina počelo je naseljavanje siromašnijeg stanovništva u ovom delu Zvezdare.

Početkom 20. veka površina brda bila je predviđena za ozelenjavanje. Posle izgradnje Astronomske opservatorije ( 1929 – 31 ) na najvišoj tački brda počelo je pošumljavanje.

Prosečna starost vegetacije iznosi oko 50 godina. Zastupljenost listopadnog drveća je 70 % , a četinara oko 30 % . Zvezdarska šuma predstavlja pluća Zvezdare i ima veliki turističko – rekreativni potencijal.

U okviru šume nalaze se, osim Opservatorije, Dečji centar “ Zvezdani gaj “ i Institut “ Mihajlo Pupin “ .

Budući sadržaji šume, osim parkovskog zelenila, predviđaju zone aktivnog odmora : trim i biciklističke staze, igrališta za decu, uslužne objekte, kao i zonu pasivne rekreacije.

Pokrenuta je i inicijativa da se šuma zaštiti time što će dobiti status park – šume.

Početkom 20 – og veka površina brda bila je predviđenja za ozeljenjavanje.

Scroll to Top