Ramska Tvrđava – Lepotica iz prošlosti

Ramska TvrđavaNa desnoj obali Dunava nizvodno od sela Ram nalaze se ostaci Rimskog vojnog logora LEDERATA koja se nalazi na 15 km od Viminacijuma, središta rimske provincije Gornja Mezija.

Ramska tvrđava podignuta je na ostacima antičkih i vizantijskih temelja. Sagradio je turski sultan Bajazit II.
Danas vidljivi otvori za topove na kulama pokazuju da je Ram bio artiljerijsko utvrđenje na Dunavu.
Postoji više legendi o samom nazivu koje se vezuju za osnivače Rima, Braću Romula i Rema, ili utvrđenje “ Ihram“. Neposredno pored tvrđave nalaze se ostaci turskog karavan saraja, stari 6 vekova. To je jedini sačuvan karavan saraj u Srbiji i može se reći da je to prvi turistički objekat podignut na najvažnijem putu sa Balkana ka severu prema Budimu i Beču.

U Ramu je boravio i Vuk Karadžić kao nadzornik Ćumurkane ( Carinarnice ) . 1788. godine na tvrđavi je život izgubio austrijski Grof, Baron Fon Loprešti, braneći grad od Turaka.

1 thought on “Ramska Tvrđava – Lepotica iz prošlosti”

 1. Dragan DJordjevic

  Impresioniran sam Ramskom tvrdjavom!
  Istorija i arheologija,posebno,me zanimaju. Nisam nikakav ekspert ni za jednu od ove dve oblsti,ali,kao amater,posvecujem veliku paznju proucavanju istorije.
  Cuo sam da,navodno,postoje podvodni lagumi koji,od Ramske tvrdjave,vode na Banatsku i Rumunsku stranu. Istina ili legenda? Na to pitanje bih voleo da znam odgovor!
  Pored ostataka Ramske tvrdjave,koji su opstali do danas,mozda bi se moglo pronaci jos ostataka Ramske tvrdjave,eventualnim,arheoloskim istrazivanjem.
  Ako postoje amaterska arheoloska udruzenja,molio bih da mi se jave na imejl adresu (teaodora.dora@gmail.com),da i ja svojim,istina skromnim,znanjem,ali vrednim radom,doprinesem,eventualnom,novom otkricu.
  Ramska tvrdjava je sada lepo,ali,po mom misljenju,nedovoljno uredjena. Sasvim sigurno,Ramska tvrdjava zasluzuje mnogo vise paznje,imajuci u vidu to,da je ona nas kulturno istorijski spomenik.

Затворено за коментаре.

Scroll to Top