Golubac

Vremenska prognoza:

Golubački gradOpština Golubac se prostire na površini od 367 km2 i broji oko 12000 stanovnika. Zauzima 52 km desne obale Dunava.
Čitav niz rečnih tokova stvorio je izvanredne uslove za sportski ribolov.
Kotline i kanjoni kroz koje se probijaju mnogobrojne rečice i potoci, atraktivni su lovni rezervati sa retkim uzrocima divljači.

Duž celog svog toka reka Dunav kod Golupca ostvaruje svoju najveću širinu do 6 km.
Prirodni položaj Golupca na ulasku u Đerdapsku klisuru stvara idealne uslove za sportove na vodi, posebno za jedriličarstvo zbog stalnog prisustva blagih vetrova.

Na raspolaganju su smeštajni kapaciteti u hotelu “ Golubački grad „ sa 150 ležaja u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama, mnogobrojni moteli i smeštaj u privatnim kućama u naseljima pored Dunava ( Vinci, Usije, Golubac, Ridan, Brnjica, Dobra ) .

Tradicionalna manifestacija “ Golubački kotlić „ održava se poslednje subote u julu koja obuhvata takmičenje u ulovu ribe, kuvanju riblje čorbe i ribljih specijaliteta.

Tokom avgusta Golubac je domaćin mnogobrojnim jedriličarima iz zemlje i inostranstva. Svake godine jedriličarski savez Srbije i Turistička organizacija Golubac organizuje prvenstvo Srbije i Kup Golupca u jedrenju za sve kategorije jedrilica.

U naselju Dobra svake godine zastaje međunarodna dunavska regata ( TID ) u kojoj učestvuje preko 200 kajakaša iz zemlje i inostranstva.

Od istorijskih spomenika najznačajniji su : “ Golubački grad „ i manastir Tumane koji potiču iz 14. veka i predstavljaju reprezentativne primerke srednjevekovne arhitekture.

Scroll to Top