Ada

Opština Ada smeštena je u srednjem delu Istočne Bačke, na desnoj obali Tise. Zauzima površinu od 228,6 km² na kojoj živi oko 19000 stanovnika u 5 naseljenih mesta: Ada, Mol, Sterijino, Utrine i Obornjača. Ada se nalazi na veoma povoljnom geografskom položaju, koji joj omogućuje razvoj lovnog, ribolovnog, sportsko-rekreativnog i seoskog turizma.

sportPlaža u Adi je plitka i peskovita te predstavlja možda najlepšu plažu na reci Tisi. Na njenoj teritoriji postoji mogućnost bavljenja raznim rekreativnim i sportskim aktivnostima. Zadnjih godina sve su popularniji i sportovi na vodi. Pored plaže i kampa nalazi se vrlo lepo uređena marina za manja plovila.

U okviru javnog preduzeća „ADICA“ se nalazi kompleks bazena koji se sastoji od olimpijskog, dečjeg i bazena za neplivače. U kompleksu rekreacionog centra nalaze se restorani, dečja igrališta i sportski tereni za odbojku, rukomet, fudbal, i tenis. Novo sagrađeni sportski pansion i trim staza daju mogućnost za organizovanje većih sportskih manifestacija i višednevnih priprema za sportiste.

Seoski t.U neposrednoj blizini veštačkog jezera Budžka, u području nazvanom KURIJA, nalazi se oko deset salaša, koji predstavljaju etnološku atrakciju i potencijal za razvoj seoskog turizma.

U turističku ponudu ubrajamo i zavičajnu kuću, koja prikazuje nekadašnju životnu formu naših očeva i majki. Pored svega ovoga stoje nam na raspolaganju raznovrsni programi (svinjokolj, vožnja kočijom, jahanje i spremanje tradicionalnih jela), koji nam provedeno vreme na selu čine atraktivnijim i znamenitijim.

Verske zajednice

Ada-verske zajedniceObjekti Rimokatoličkih crkava u Adi i Molu predstavljaju vrlo lepe sakralne objekte sa interesantnom unutrašnjošću. Pravoslavna crkva u Molu interesantan je objekat sa svojim izvanredno lepim i vrednim ikonostasom.
Takođe je atraktivan i objekat Pravoslavne crkve u Adi, koji je izgrađen u Moravsko-vizantijskom stilu i predstavlja vernu kopiju crkvu „Svetog Đorđa“ na Oplencu. Ikonostas te crkve je bogato ukrašen radovima Novaka Radonića, slikara iz Mola.

Scroll to Top