Opština Boljevac

BoljevacOpština Boljevac se prostire u istočnoj Srbiji u dolini Crnog Timoka, na površini od 827 km2. Teritorija opštine geografski pripada Istočnoj Srbiji – Timočkoj krajini, a administrativno Zaječarskom okrugu. Okružena je opštinama: Bor, Sokobanja, Ražanj, Paraćin, Despotovac, Zaječar i Knjaževac.

Raznovrsni sastav zemljišta, doprineo je pravom bogatstvu biljnog sveta i životinjskih vrsta.
Od ukupne površine 827 kilometara kvadratnih, učešće poljoprivrednog zemljišta je 46% , pod šumama je 51 % , i dominiraju lišćari.

Klima opštine Boljevac ima odlike umereno kontinentalne klime. Srednja godišnja temperatura vazduha je  10. 2 C, a godišnja amplituda srednjih mesečnih temperatura vazduha je 24, 1C.
Nadmorska visina opštine se kreće od 260 do 1600 metara.

Preko teritorije opštine Boljevac prolazi važan magistralni put Zaječar – Paraćin , kao i regionalni putevi Boljevac – Sokobanja, Boljevac – Knjaževac i Boljevac – Zlot – Bor.

Najznačajniji prirodni resursi u opštini Boljevac za razvoj lokalne privrede predstavljaju: velika površina pod šumama, vodni potencijal – mogućnost navodnjavanja, klimatski i zemljišni uslovi za razvoj poljoprivredne proizvodnje ( stočarstvo, lekovito bilje, voćarstvo i povrtarstvo ) , mineralne sirovine ( dolomit, glina – Bentonit, ukrasni kamen) i uslovi za razvoj turizma i eko  turizma.

Planovi za razvoj ovog vida privrede opštine, pre svega, se sastoje u rekonstrukciji i proširenju trenutnih kapaciteta kao i u razvoju, do sada neiskorišćenih, u svetu vrlo popularnih grana turizma. Tu se pre svega misli na razvoj lovnog i ribolovnog turizma, kao i razvoj seoskog i etno turizma.

Naime, teritorija opštine Boljevac je veoma bogata visokom lovnom divljači od kojih je najzastupljeniji Evropski jelen, srndać i divlja svinja što pruža mogućnosti za dovođenje kako domaćih turista tako i zaljubljenika u ovaj vid hobija iz inostranstva. Takođe postoji mogućnost lova na vuka, lisicu, zeca, i jarebicu.

Sve vode opštine Boljevac, spadaju u salmonidne vode, što znači da su bogate potočnom pastrmkom, klenom, potočnom mrenom i mrenom, što obećava uživanje potencijalnih gostiju kojima je ribolov, i sport i zadovoljstvo. Ulaganja u očuvanje ovih prirodnih potencijala kao i razvoj smeštajnih kapaciteta za dolazak kako domaćih, tako i inostranih gostiju donela bi višestruku korist i opštini Boljevac i potencijalnim investitorima.

Veliki broj okolnih sela sa kućama građenim starosrpskom arhitekturom, uz izvornu rekonstrukciju, mogu postati etno oaze i privući veliki broj posetilaca.

Popularne Manastirske ture mogu, takođe, biti posećene uz adekvatan razvoj infrastrukturnih objekata koji ove manastire povezuju. Opština raspolaže velikim brojem manastira i crkvenih zdanja od kojih su najznačajniji manastir Lapušnja, Lozica i Krepičevac.

U svakom slučaju, opština Boljevac, raspolaže zavidnim turističkim potencijalima koji nisu adekvatno revalorizovani tako da bi se ulaganje u ove potencijale investitorima višestruko isplatilo.

Opština Boljevac je spremna i zainteresovana da sa svoje strane stvori sve uslove za ostvarivanje saradnje sa svim subjektima koji su spremni da investiraju u opštinu Boljevac i njene kapacitete.

Od trenutnih kapaciteta kojima Opština Boljevac raspolaže, ističemo Dečije Odmaralište – Rtanj, kapaciteta oko 200 ležajeva i koje je namenjeno dečijem, omladinskom i kongresnom turizmu. Odmaralište poseduje terene za male sportove, fudbalski teren,  kao i bazen kome predstoji rekonstrukcija.
U podnožju Rtnja, na magistralnom putu Paraćin –  Zaječar, nalazi se Motel, u privatnom vlasništvu, koji raspolaže sa 16 soba visoke B kategorije i koji u skorijoj budućnosti planira da preraste u sportsko – rekreativni centar.

Scroll to Top