Sokobanja

SokobanjaSavijena na padinama planina Ozren i Rtanj, izvorišta kiseonika i ozona, na obalama nekada dobroćudne, nekada brze, bučne Moravice, leži Sokobanja.

Ovo gradsko središte, koje obiluje svedočanstvima dugog postojanja, centar je prve ekološke opštine u Srbiji. A nadmorska visina Sokobanje, negativna jonizacija vazduha, ruža vetrova iznad grada – prirodno umerena i odmerena, uz bogate izvore termomineralnih voda, omogućava čarobno iskustvo. Najbolje ga je izrazio znameniti komediograf Branislav Nušić:
 

„Sokobanja, Sokograd, dođeš star -odeš mlad!“

A Nušić se, kao i mnogi drugi značajni ljudi, kao i nobelovac Ivo Andrić, Sokobanji redovno vraćao do kraja života.

Sokobanja je raj za odmor. Aktivan, naravno. Hoćete li šetati kroz banju ceo dan, od hlada do hlada u leto, od pejzaža u proleće, jesen ili zimu, izabrati i sport po svom ukusu, ili ćete na bazen, do reke, do obližnjeg Bovanskog jezera, na kupanje i pecaroška uzbuđenja, u planinu, da za svoju kućnu apoteku berete mirisne lekovite trave – ova su brda tim travama najbogatija u Evropi, hoćete li u biblioteku, šah-klub, muzej, neku galeriju kafić, u noćni provod…
Pluća se pune kiseonikom, hod je čiliji, lakše se diše, a bezgranično ste opušteni, odmarate se…

Pripreme sportista su već druga stvar. Proverite zašto sve više sportista i mladih dolazi u Sokobanju. Odmarajući se u banji, ili trenirajući, uzgred, neprimetno, podižete i svoj imunološki sistem osposobljavate organizam da se brani, odmarate se, a bavite ličnom zdravstvenom prevencijom.
Konačno, bolesnicima, i onima kojima je posle bolesti, operacije ili povrede potrebna rehabilitacija organizma, Sokobanja je grad u kome se želje ispunjavaju.

Od zaposlenih u bolnici među 150 medicinskih radnika svaki četvrti je lekar – specijalista. Ova bolnica je naučno – nastavna baza medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu. Prirodni faktor – vazduh, uz izuzetno opremljene laboratorije i kabinete bolnice, kupatila za hidroterapiju sa termalnim i hipotermalnim vodama, prirodni inhalatorijumi, aparaturna inhalacija, visokostručni kadar…

Bolnica „Sokobanja“ ima pet smeštajnih objekata sa ukupno 560 postelja u apartmanima, jedno, dvo i višekrevetnim sobama. Hrana je po recepturama dijetetičara, a poreklom iz okolnih sela, proizvedena ekstenzivno, dakle – ekološki.

Svega je 234 kilometara udaljena od Beograda, i 60 kilometara od Niša.

Dođite da se odmorite, oporavite, trenirate, da se lečite… U svakom slučaju vratićete se kući svežiji, jači, zdraviji… i poželećete da opet dođete .
LEČENJE I REHABILITACIJA

Bolesti disajnih organa kod dece i odraslih
– bronhijalna astma, akutni i hronični bronhitis, sinusitis, emfizem, bronhiektazije, respiratorna insuficijenata, pospiratorne, infekcije i alergijske manifestacije, naročito kod dece ;

Reumatične bolesti:
– reumatizam perifernih zglobova i kičmenog stuba,
vanzglobni reumatizam itd.;

Posttraumatska stanja; Hronična ginekološka oboljenja; Neurološka oboljenja:
– neuralgije, radikuliti, stanja posle povrede perifernih nerava; Neuroze;
Parkinsonova bolest (lakši oblici ); Stres sindrom;
Psihička i fizička iscrpljenost; Lakši oblici hipertenzije.

Mi smo jedina zdravstvena ustanova ove vrste u Srbiji. Specijalna bolnica za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju nespecifičnih plućnih bolesti „Sokobanja“ je jedina ustanova u Sokobanji koja ima odobrenje Ministarstva zdravlja za upotrebu prirodnih lekovitih faktora u lečenju.

 

SAVREMENA DIJAGNOSTIKA

EKG, spirometrija sa bronhodilatornim testom.
Body – test, KPV, analiza gasova u krvi, biohemijsko i mikrobiološko ispitivanje, alergijsko testiranje, rentgen dijagnostika.
 

EFIKASNO LEČENJE

Medikamentoza, kiseonična terapija, intezivna i poluintezivna nega, inhalacija i hidroterapija prirodnim lekovitim faktorom, kombinacija balneo – klimatoloških i savremenih terapijskih postupaka.

 

RESPIRATORNA REHABILITACIJA

Postupci dezopstrukcija disajnih puteva (inhalacije, drenaža bronha), vežbe disanja, kondicioniranje, korektivne vežbe,

 

FIZIKALNA REHABILITACIJA

– Hidroterapija u bazenu ili kadi, hidrokinezi terapija, podvodna masaža, parafin, IR, laser, galvanizacija, elektroforeza lekova, elektrostimulacija, DD, IFS, KTD, UZ, mehano-terapija.

 

HIDROTERAPIJA

– U zavisnosti od indikacije obavlja se u hipotermalnoj vodi temperature 28 – 30 C, u kupatilu “ Banjica“ ili u kupatilima „Park“ i „Sokograd“, u termalnoj vodi temperature 36 – 38 C.

Inhalaciona terapija je u inhalatorijumu “ Park “
aparaturna u objektima Novi Zavod i Sokograd

Scroll to Top