Lukovska Banja

Lukovska BanjaLukovska Banja je udaljena 36 km zapadno od Kuršumlije, na istočnim padinama Kopaonika.
Udaljena je od Niša 101 km, od Kruševca 107 km, i od Beograda 297 km.

Lukovska Banja je banjsko i klimatsko lečilište koje posluje u sastavu A.D. “ Planinka “ iz Kuršumlije. Prirodni faktori koji se koriste u lečenju su lekovite vode, lekovito blato, klima i okolni prirodni ambijent.

Poznata je po najvećem broju izvora termo – mineralnih voda ( 37)  i njihovoj ogromnoj izdašnosti od preko 100 l/ s, temperature od 35 – 69, 5° S. To je najviša banja u Srbiji ( 681 m n. v . ) , okružena visovima preko 1000 m n. v . što je čini i klimatskim lečilištem. Vode Lukovske Banje su prema makrosastavu hidrokarbonatne natrijumsko – magnezijumsko – kalcijumskog tipa.

Lukovsku Banju odlikuje umerenokontinentalna klima šumskog tipa srednjih visina  ( supalpska ) , nešto ublažena dejstvom lokalnih faktora, ( termalne vode i reljef ), pa je pogodna za oporavak i jačanje organizma.

Kapaciteti A. D. “  Planinka“ su: hotel “ Kopaonik “ sa 120 ležaja, u čijem sastavu su: restoran sa 120 sedišta, medicinsko – terapijski deo sa lekarskom ordinacijom, odeljenjem za hidroterapiju, elektroterapiju, blatnu terapiju i ručnu masažu kao i zatvoren bazen sa lekovitom vodom za rekreaciju i rehabilitaciju. U sastavu hotela je i depandans “ Mladost “ sa 80 ležaja, 40 sedišta u restoranu i terapijskim delom. Terapijske kapacitete hotela i depandansa dopunjuju novo kupatilo “ Šljivak „ i uređeni banjski izvori u Gornjoj banji.

INDIKACIJE

1.Hronična upala
reuma ( reumatični artritis bez kliničkih znakova akutne upale ) .

2. Degenerativna oboljenja kičme
( artroza, spondiloza i deformativne spondilartroze, lumboišialgija, periartritisi – sindrom bolnog ramena) .

3. Stanja nakon povreda na koštano – zglobnom sistemu.
Banjski tretmani
– Hidroterapija
– Blatna terapija
– Elektroterapija.
– Ručna masaža
– Magnetoterapija

2 thoughts on “Lukovska Banja”

  1. Rado bih u novembru posetila Lukovsku banju,10 dana, ali procitah negde da je put od Kursumlije jako los. Navodno nema asfalta zadnjih 15 km i da je jako puno krivina koje nisu zasticene branicima.Napominjem dosla bih autom.Molila bih ako neko zna kakav je put kao i smestaj da napise par reci.Hvala svima i puno pozdrava iz Nizozemske.

Затворено за коментаре.

Scroll to Top