Banja Vrujci

Vremenska prognoza:

Banja Vrujci se nalazi u severozapadnom delu Srbije, u podnožju planina Suvobor ( 865 m ) i Maljen ( 1104 m ) .

Smeštena je u dolini reke Toplice, desne pritoke Kolubare, 92 km jugozapadno od Beograda. Vrujci se nalaze na nadmorskoj visini od 180 m, imaju blago umereno – kontinentalnu klimu. Poznata je po svojoj lekovitosti.

U narodu ovog kraja i danas živi predanje o nastanku banje Vrujci.
Legenda kaže da je za vreme „Austijskog rata “ , 1914, prilikom povlačenja neprijateljska vojska odvela i sve mesne konje. Sve, osim jednog. Taj je bio toliko slab i iznemogao od bolesti da nije mogao ni da hoda, te je ostavljen da ugine u blizini termalnih izvora. Izvesno vreme je ležao u blatu, pio vodu sa izvora i tako brzo ozdravio. Olinjala dlaka je opet izrasla i dorat se osnažen i oporavljen sam vratio natrag svome gazdi. Glas o lekovitoj vodi se time brzo raširio i posle I svetskog rata počele su pripreme da izvori zdravlja postanu opštenarodno dobro. . .
Vrujci su oaza koja je kao stvorena za kvalitetan odmor. Pored samog hotela su tri otvorena bazena sa termalnom protočnom vodom ( dečji, poluolimpijski i olimpijski bazen ). Pored otvorenih, hotel “ Vrujci “ unutar kompleksa ima i zatvoren rekreativni bazen. Takođe pored hotela se nalaze i četiri teniska terena, košarkaški teren standardnih dimenzija sa betonskom podlogom, dva fudbalska terena, odbojkaški i rukometni tereni.

Termalne vode i blato u banji Vrujci se koriste kao terapijsko sredstvo u lečenju bolesti lokomotornog aparata, zapaljenskog reumatizma ( reumatoidni artritis – faza smirenog zglobnog zapaljenja), degenerativni reumatizam ( artroze, spondiloze), ekstraartikularni reumatizam ( Fibroziti, Mioziti, panikuliti, tendeniti), povišenog krvnog pritiska, malokrvnosti, neurastenija, ginekoloških oboljenja, oboljenja mokraćnih puteva i bubrega ( pesak u mokraćnim putevima i stanja posle hirurškog odstranjivanja kamena ), hronična oboljenja želuca i dvanaestopalačnog creva i očnih bolesti.

Hotel “ Vrujci „ sa tri zvezdice poseduje 100 soba ( 16 jednokrevetnih, 63 dvokrevetne, 18 trokrevetnih i pet dvokrevetnih apartmana ) i 220 ležaja za smeštaj posetioca. Sobe su sa terasama, opremljene kolor televizorima.
U hotelu se nalazi banket sala, kao i restoranska sala sa 400 mesta. U toku leta radi terasa sa oko 300 sedišta.
U kuhinji se pripremaju razni nacionalni specijaliteti ali i specijaliteti klasične evropske kuhinje. Pored specijaliteta, kuhinja priprema posebna jela po medicinskom jelovniku i pod nadzorom medicinskih stručnjaka za terapijsku i dijetalnu ishranu posetioca.

U sklopu hotela se nalazi i kafe – poslastičarnica, muško – ženski frizerski salon i butik.

U hotelu je izgrađena posebna sala za konferencije, što učesnicima seminara omogućava kvalitetan i komforan rad.
Od zanimljivih turističkih odredista u bližem okruženju mogu se pomenuti sledeća lepa, važna i živopisna mesta: STRUGANIK, RIBNICA, MIONICA, RAJAC, RAVNA GORA, VALJEVO. . .

Scroll to Top