Manifestacije-Ada

manifestŽetelački dani predstavljaju manifestaciju u sklopu proslave dana opštine Ada. Pored žetalačkog bala, interesantna su sa etnološke strane, razna takmičenja u košenju i vršenju žita, koja se obavljaju na stari tradicionalni način.

 

manifest 2Susret ljubitelja motocikala u organizaciji kluba Kobra iz Ade gde se okupljaju i takmiče vlasnici i ljubitelji motocikala iz zemlje i inostranstva. Manifestaciju prati prigodan zabavni program.

 

manifest 3Gastro-dani, dani posvećeni tradiciji gde uz pripremu starih jela možemo da uživamo u ponuđenom folklornom programu i ljubaznošću organizatora. Festival rakije, gde učestvuju domaći i inostrani proizvođači. Rakije rangiraju međunarodne sudije i vrše odabir najbolje.

 

 

kamerni horSusret Kamernih Horova „Bardoš Lajoš“ Međunarodna muzička manifestacija sa vrhunskim horskim izvođenjima određenih dela klasične muzičke literature. ( Početkom juna )

Lingvist daniLingvistički Dani „Sarvaš Gabor“ Međunarodna mađarska jezička manifestacija, sa zadatkom negovanja tradicije, poštovanja i čuvanja kulturnoistorijskih nasleđa kao i promovisanja savremenih dostignuća najezičkom planu. ( Početkom oktobra )

 

dani adeDani Ade Manifestacija dana Opštine, održava se na 4 – 5 lokacija. ( 02. jul )

Posećenost: 5000 – 6000 lica.

 

vadvirag1Proletnji Festival “ Vadvirag“ Ađanski KUD „Vadvirag” započeo je rad pre sedamnaest godina unazad. Za vreme postojanja održao je veliki broj manifestacija narodne igre i muzike, folklornih kampova, istorijskih takmičenja i drugih manifestacija folklorno – kulturološkog karaktera.

Gosti festivala proteklih godina bili su brojni izvođači i poznavaoci narodne igre, muzike, umetnosti i interpretatori mađarske nacionalne istorije. Za organizovanje prikladne atmosfere i prijem gostiju zadužena je folklorno-instrumentalna grupa „Tarsóka” iz Ade.

 

Adjan.festival AranjkapuAdjanski Letnji Festival „Aranjkapu“ Kulturno umetničko društvo, „ Aranjkapu “ je osnovano pre 10 godina. U svakoj godini ono organizuje ađanski letnji festival 15-og avgusta. Manifestacija se organizuje ne teritoriji šetališta u centru grada i na letnjoj pozornici, kao ulični vašar narodnih rukotvorina i Međunarodni letnji festival ambijentalnih narodnih umetničkih (muzičkih, pozorišnih i plesnih) programa.

Posetioci se mogu upoznati sa procesima proizvodnje tih proizvoda, a takođe ih mogu i kupiti. Predstavnici i posetioci dolaze sa cele teritorije Vojvodine. Posećenost manifestacije je oko 2000 – 3000 lica.

Scroll to Top