Vina Banatskog reona

Sadržaj:

Add a header to begin generating the table of contents

Vremenska prognoza:

Banatski rizlingBanatski rejon ( južnobanatski podrejon sa tri vinogorja: vršačko, belocrkvansko i deliblatsko  peščarsko i Severnobanatski podrejon sa dva vinogorja: kikindsko i banatsko potisko ) .

Jedno od najpoznatijih banatskih vina je svakako Krokan.

Zanimljiva je i priča kako je došlo do nastanka loze i vina:

 

„ Bila je topla ravničarska noć, ogromne njive i vinogradi, koji su se prostirali u nedogled su mirno spavali. Čuli se samo cvrčci i blagi vetar koji se motao oko čokota i sena tek požnjelog žita. U tom beskraju, na granici između šuma i njiva, iz jedne kuće dolazio je tračak svetlosti. To su grof Rohoncije i grof Mikloš među buradima vina igrali poker. Dva bonvivana pokušavali su da nadmudre jedan drugog. Takmičenje je počelo jos u ranoj mladosti: Ko će se bolje oženiti i veći miraz sa ženom dobiti, ko će bolje njive i voća uzgajati, ko će bolje konje i kola imati . . .  Do tada je mnogo veći uspeh imao grof Rohoncije koji je sa svojim voćem osvajao nagrade u Parizu, a jelo ga je najpoznatije plemstvo Evrope, pa čak i sami carevi.
Grof Mikloš je te noći vodio igru i onako usput je rekao da je uzgajio lozu vrhunskog merlota i da će ga u kvalitetu vina i sorte nadmašiti. Grof Rohoncije mu na to obeća dva konja vrana na poklon, ako do sledeće godine ne zasadi kvalitetniju lozu od njegove. Od tada je prošlo mnogo  burnih dana i noći u Pešti, Beču, Parizu . . .  A na jednom delu imanja zvanom Biserno Ostrvo, nadomak Novog Bečeja, rasla je nova vrsta loze . . . “ Sledeće jeseni u burad je isceđena dragocena tečnost, jedinstvenog vina u celoj Evropi zvanog krokan. Grofu Rohonciju ostadoše vranci, a nama u nasleđe vino . . . Grof Rohoncije je posebnu pažnju posvećivao buradima za vino i presi, čak je izgrađena i pruga uskog koloseka kojom se vino transportovalo do stanice u Bečeju. Grof je bio ljubitelj novca, žena, karata, lova – plejboj u svom vremenu, pa je jednom, kaže legenda, iste izgubio i povratio i imanje i suprugu Izabelu!

Vinogradarstvo u vršačkom kraju datira iz vremena Dačana i rimske vladavine, a prvi pisani podatak o istom potiče iz XV veka. Krajem XIX veka, sa više od 10.000 hektara vinograda, vršačko vinogorje bilo je najveće u Ugarskoj, po tvrdnjama nekih statističara i u Evropi. Svakako najpoznatiji proizvod ovog vinogorja je Banatski rizling, stono belo suvo vino sa zaštićenim geografskim poreklom. Vino sa tradicijom od 80 godina predstavlja specijalitet i ponos Vršačkih vinograda. Proizveden je kao tip vina od sorti grožđa: Italijanski rizling, Smederevka, Župljanka i Kreaca.

Scroll to Top