Manastir Rajinovac

Manastir RajinovacSmešten na 5 km. od Grocke, okružen šumom, Manastir Rajinovac predstavlja pravu “ duhovnu oazu “ . Po predanju manastir je sagrađen još u 16. veku, a prvi put se pominje 2 veka kasnije.

Legenda kaže da je, nekad davno, kod nekog bogataša Bugarčića u Begaljici služio momak iz Bosne po imenu Raja. Kad je odslužio svoje, Bugarčić mu pošteno isplati zarađenu količinu dukata. Raja krene svojoj kući, ali kod izvora sačekaju Bugarčićevi sinovi, ubiju ga, novac pokupe, a jadnog Raju zatrpaju kladama.
Posle dve godine nađu ga čobani i prijave gazdi. Gazda prepozna svoga bivšeg slugu Raju, i doseti se da su ga ubili njegovi sinovi, jer je jedan već bio “ sišao s uma “ , a i drugi ozbiljno bolestan. Da bi okajao greh koji su njegovi sinovi počinili, Bugarčić za istu toliku sumu dukata, koliko nekada beše isplatio Raji, na svome imanju, nedaleko od izvora gde je Raja ubijen, podigne malu drvenu crkvu, Raji za dušu – sebi za spasenje. U narodu se govorilo da je crkvu podigao RAJIN NOVAC, te se ona zato i danas zove RAJINOVAC. Izvor kod kojeg je Raja ubijen postoji i danas. Veruje se da mu je voda sveta, pa dovode bolesnike na isceljenje.

Temeljnu obnovu manastira, 1793. godine izvršio je begaljički knez Stevan Andrejević Palalija, u vreme kada je studenački arhimadrit Gerasim vraćao iz Srema u Srbiju mošti Stevana Prvovenčanog, pa su ovde čuvane od Turaka izvesno vreme. Knez Palalija je bio pogubljen od dahija 1804. godine i ovde sahranjen.

2 thoughts on “Manastir Rajinovac”

  1. Manastir je prelep,divan.Kada dođete tamo i sednete u dvorište da odmorite kao da ste u nekom čudesnom miru.Manastir je sagrađen od kamena i doista odiše duhom svetosti.Ne postoje slučajnosti na ovom svetu zato znam nije slučajno što svako ko dođe ovde ostane zadivljen a ujedno oseća ozdravljujući mir!

  2. U ovoj kuci Bozijoj,pronasli smo i prepoznali i svoju drugu kucu.Sa tugom odlazimo iz manastira da bi se vratili svom svakodnevnom svetovnom zivotu i obavezama,a sa setom i radoscu docekujemo dan da se iznova vratimo manastiru,majci Minodori…Varvari,Olimpijadi,Sari..i svima ostalima koji su nam kao porodica!!!Bog ih sve cuvao!

Затворено за коментаре.

Scroll to Top