Manastir Gornjak

Manastir Gornjak nalazi se u Gornjačkoj klisuri, između Žagubice i Petrovca na Mlavi.
Gradnja manastira završena je 1380. godine, a ktitor je bio knez Lazar.

Od kada je manastir sagrađen, monaški život u njemu odvijao se bez prekida. Od najstarijih građevina sačuvane su glavna crkva posvećena Vavedenju, i mala kapela u pećini, posvećena sv. Nikoli. Svojom arhitektonskom celinom Gornjački manastir pripada moravskoj školi.
Vavedenjska crkva ima trolisnu osnovu sa kupolom. Zvonik i priprada dodati su kasnije.
Najinteresantnije freske nalaze se u kapeli sv. Nikole.Živopis je slabo očuvan, a 1847. godine preslikao ga je Živko Pavlović, slikar iz Požarevca. Boljom očuvanošću odlikuju se preostale freske u kapeli Svetog Nikole. Poznati srpski pisac, Đura Jakšić, napisao je poemu „Put u Gornjak“.

Do manastira Gornjak može se stići autobusom, jer se nalazi u neposrednoj blizini puta koji povezuje Petrovac na Mlavi sa Žagubicom. Od Žagubice do manastira ima 27 kilometara, a autobusi između Žagubice i Petrovca saobraćaju nekoliko puta dnevno.

Do Petrovca ćete najlakše stići redovnom autobuskom linijom iz Beograda. Autobus iz Beograda za Petrovac ide nekoliko puta dnevno.

1 thought on “Manastir Gornjak”

  1. Bio sam u poseti manastiru Gornjak 24.08.2010.i bio sam oduševljen prizorom, posebno mi se sviđa uređenost samog manastira i okoline. Ima odličnu vodu za piće iz bunara koja se vadi pomoću đerma na tradicionalnom načinu.Ambijent u kome je smešten manastir je božanstven, pravi raj. Akomise ukaže prilika da dođem opet, eto mene tamo.

Затворено за коментаре.

Scroll to Top