Manastir Klisura

Vremenska prognoza:

manastir Klisura
Manastir Klisura nalazi se na levoj obali reke Moravice u selu Dobrače, između kamenitih stena i planina, na 13 km od Arilja na putu Arilje – Ivanjica. Ime manastira potiče od geografskog lokaliteta – klisura reke Moravica.
Manastir je građen na temeljima neke stare crkve, a tokom svoje burne istorije vise puta je rušen i obnavljan. Danas živi kao ženski manastir.

Najznačajniji objekat manastirskog kompleksa je crkva posvećena svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu. Podignuta u 13. veku po uzoru na tadašnju episkopsku crkvu u Arilju. Pripada stilu raške škole sa nešto jače naglašenom kupolom i konstruktivnim rešenjima. U osnovi je jednobrodna bazilika sa polukružnom oltarskom apsidom na istoku i pripratom na zapadu.

Unutrašnjost hrama prekrivaju freske i ikone koje su oslikali poznati ikonopisci Simeon Lazović i Dimitrije Pesniković.
U crkvi se čuva zbirka ikona različitog porekla iz XVIII i XIX veka. U izradi portala majstori duboresci su ostvarili veliki domet.

Manastir Klisura ima istorijsku, arhitektonsku i umetničko – spomeničku vrednost i svedoči o karakterističnom umetničkom stvaralaštvu i kulturnim prilikama u jugozapadnom delu Srbije.

Rešenjem Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd manastir Klisura je stavljen pod zaštitu države.

Scroll to Top