Topola – Prestonica Vožda Serbskog

Vremenska prognoza:

U živopisnom srcu Srbije, na padinama brda Oplenac, gde je veliki Vožd Karađorđe sagradio svoj utvrđeni grad, a kralj Petar I Karađorđević svoju velelepnu Zadužbinu, na 80km od Beograda, nalazi se varoš Topola.

Turističke atrakcije :

Zadužbina Kralja Petra I obuhvata : crkvu Sv. Đorđa, grobno mesto dinastije Karađorđević, Petrovu kuću, galeriju sa tematskim postavkama vezanim za ovu dinastiju, Karađorđev grad sazidan od 1811 – 1813, sa ličnim predmetima Vožda i autentičnim oružjem iz Prvog srpskog ustanka i Vinogradarevu kuću, u kojoj se nalazi galerijski prostor.

BurićiKraljev podrum u Topoli podignut 1931. godine u kojem je u najvećoj meri sačuvana sva oprema iz tog vremena. Oprema i uređaji za preradu postali su deo muzejske postavke u ovom objektu, zamenila ih je savremena oprema, ali će oprema za čuvanje i burad biti restaurirani i kao svojevrsni muzejski rariteti stavljeni u funkciju proizvodnje.

Posebna muzejska atrakcija su najstarije bačve, lični pokloni kralju Petru iz 1909. godine i bačve iz 1922. godine, venčani pokloni  kralju Aleksandru. U muzejskoj postavci najveća je i najstarija srpska vinoteka sa više stotina boca sačuvanih vina, u originalnom pakovanju od 1931. do 1957. godine.

1 thought on “Topola – Prestonica Vožda Serbskog”

Затворено за коментаре.

Scroll to Top