Kolut

Vremenska prognoza:

Kolut - ZOOKolut je seosko naselje sa veoma povoljnim geografskim položajem. Omeđen bivšim meandrima Dunava sa zapadne i južne strane, a rekom Plazović sa istoka. Pored Plazovića značajan uticaj na selo ima i Bajski kanal. Veliki broj močvara u kolutskom ritu zauzima čak 294 ha. Kroz naselje vodi put ka Bačkom Bregu i graničnom prelazu.

Kolut je staro vojvođansko naselje. Prvi pomen datira još iz 1261. godine pod nazivom Kulod, po vlasničkoj porodici Kilod.
Kulturni centar Kolut osnovan je 1996. godine i prvi je takav centar kulture osnovan u somborskoj opštini. Pri KC Kolut deluju likovna, literarna i muzička sekcija. Centar je smešten u prostorijama mesne zajednice sa stalnom postavkom slika umetnika iz Koluta. U saradnji sa mesnom zajednicom Kulturni centar tradicionalno organizuje “ Ilindanske svečanosti “ – kulturno – zabavne manifestacije posvećene slavi sela Sv. Ilija.

 

Zoo vrt “ Miki “
Prvi privatni zoološki vrt u našoj zemlji, osnovan je 1988. godine. Zoo vrt vlasnika Milana Mirića, poseduje preko 100 životinjskih vrsta iz celog sveta na površini od oko sedam i po hektara šumaraka, travnjaka i desetak veštačkih jezeraca. Jedino u ovom i Frankfurtskom vrtu mogu se videti dve vrste flamingosa ( obični i patuljasti ) i retke ptice sekretari, za koje naučnici još ne znaju da li da ih svrstaju u trkačice ili grabljivice. U zoo vrtu u Kolutu nalaze se kori droplje, Livingstonov turak, radžine utve ili orinoko guske, jelen lopatar, magarci, poni konjići, beli i crni labudi, pitoni, majmuni, veverice.

 

Ribnjak
U blizini naselja izgrađeno je veštačko jezero površine oko 200 hektara. Godišnje se ovde proizvede oko 20 vagona ribe.

Scroll to Top