Vratna – Najveće Kamene Kapije

Veliki PrerastNedaleko od Negotina, svega 30 km udaljeno, nalazi se mesto zbog kakvog čovek lako poželi da izda civilizaciju i prepusti mu se, dobro sakrivena oaza u kojoj vreme stoji a priroda je izdašna – kompleks Vratna.
U dolini reke Vratne, na samom njenom izlasku iz klisure, nalaze se velike stene, koje čine ogromna kamena vrata, nastala erozijom reke i kao takve jedinstvene su i u Evropi.

Prva vrata prema manastiru zovu se Veliki prerast, druga – Mali prerast, a treća Suvi prerast.

Prema narodnom predanju ova prirodna vrata, toliko su očarala, svetom zasićenog, kaluđera Nikanora, da se on u vreme despota Stefana nastanio u jednoj teško pristupačnoj pećini, molio bogu i godinama postio, da bi daleko od svih ljudi i umro tamo kao svetac.

Područje Vratne predstavlja oazu čiste i netaknute prirode.

U teško pristupačnom kanjonu rečice Vratne otkrivene su tri dosad neistražene pećine. Pećina, koja je najbliža trećoj kapiji, dugačka je oko 400 metara. Druga je nešto kraća ali atraktivnija, jer u sebi skriva malo jezero neobične lepote.Treća je najveća i najkomplikovanija, isprepletana je brojnim hodnicima i tunelima.

Pretpostavlja se da u ovim pećinama živi desetak vrsta slepih miševa, još uvek neistraženih.

Kao oaza mira, svežeg vazduha i netaknute prirode, Vratna predstavlja jedan od najlepših turističkih lokaliteta u Istočnoj Srbiji.

2007. godine je urađena revalorizacija područja sa prerastima i proglašeno je za zaštićeno prirodno dobro.

Scroll to Top