Šarkamen

Vremenska prognoza:

Šarkamen Na prostoru pored sela Šarkamen nađeni su ostaci rezidencije cara Maksimina Daje ( III vek ) i zlatni nakit, koji se danas nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu.

Pretpostavlja se da je izgradnja utvrđenja započeta neposredno nakon proglašenja Maksimina Daje za cezara 305. godine.

Razlozi zbog kojih ovaj građevinski kompleks nije završen nisu poznati.

 
MAXIMINUS DAIA ( 270. – 313. ) je bio jedan od rimskih careva u doba tetrarhije( vladavine četvorice). Rođen je na istoku današnje Srbije, u pastirskoj porodici i odrastao u šarkamenskim bespućima. Bio je skromnog porekla i obrazovanja. Rastavši uz skute majke stekao je iskonsku konzervativnost i odbojnost prema novom. Nevešt u rečima i manirima, obeshrabren u prosuđivanjima i odlukama tražio je tuđe poštovanje i sopstveno namirenje u osornosti, surovosti, svakovrsnoj požudi i pijanstvu, koja mu je menjala, inače, mirnu ćud. Bio je obdaren lepotom i violentnom snagom, ali ne i vojničkim vrlinama. U sukobima oko vlasti koje su potresale Imperiju, doživeo je veliki poraz i ubrzo nakon toga umro.

1 thought on “Šarkamen”

  1. Moglo bi jos mnogo toga da se kaze o ovom lokalitetu, inace sve ove iskopine se nalaze na imanju mojih predaka, moj otac se igrao na tim zidinama. Nazalost put do samih iskopina je u uzasnom stanju tako da se dolazi traktorima ili pesaka. Lokalitet je udaljen negde 7 km od sela Sarkamena, sama priroda je veoma zivipisna i moglo bi se poradidi na tome da se ovaj lokalitet ozbiljnije shvati i da se sto pre uvrsti u turisticku atrakciju Negotina i okoline.

Затворено за коментаре.

Scroll to Top