Sopotnica

Selo Sopotnica leži na obroncima planine Jadovnik, na nadmorskoj visini 1.200 m. Od Prijepolja je udaljena 15 km,a od Beograda 327 km.
Sopotnica je selo žubornih vrela i slapova koji su svojim sopotanjem niz litice ka ušću u Lim reci i selu ime dali. Legenda kaže da je Bog ponudio čobanima da izaberu vodu ili sreću. Oni izabraše vodu. Bog ispuni obećanje i na visovima Jadovnika iz kamena poteče bistra, hladna voda – reka Sopotnica. Vodopadi koji nastaju od nje visoki su i do 20 m. Atraktivni vodopadi i slapovi daju neponovljive ukrase utkane u ambijent drevne seoske arhitekture koju čine vodenice i valjarice.
Simbol Sopotnice je i siga. Na sunčanim padinama Jadovnika Voda, Sunce i bukove šume na krečnjačkim stenama milenijumima prave ovaj blagorodni građevinski materijal. Sopotničkom sigom izgrađeni su obližnji srednjovekovni manastiri Mileševa, Sopoćani i Davidovica čuvena ćuprija na Drini i brojni savremeni poslovni i stambeni objekti. Selo Sopotnica obojeno je vodom i sigom. Siga je uklesana u kuće, vodenice i valjarice, školu, crkvu i novi Planinarski dom.

Sopotnica je prvo selo u srednjem Polimlju koje se našlo u zvaničnoj ponudi Odmor na selu Turističke organizacije Srbije. Domaćini su za goste opremili pedesetak ležajeva i spremaju čuvenu “ sopotničku trpezu “ – od izvorske vode i meda po čijoj su proizvodnji Sopotničani nadaleko poznati, preko pogača i pita od sira, zelja i heljde, rakije od divljih krušaka do prvoklasnih mlečnih proizvoda i mlade jagnjetine.
Odmor u Sopotnici kombinuje se sa uzbudljivim splavarenjem Limom, pešačkim i biciklističkim turama šumovitim Jadovnikom, obilaskom spomenika u limskoj dolini do srednjovekovne Mileševe. Sopotnica je poznata i po smotri izvornog narodnog stvaralaštva Sopotnički izvori koja se održava u prirodnoj scenografiji vrela i vodopada, vodenica i valjarica.
Sopotnički izvori su zaštićeni kao spomenik prirode izuzetnog značaja i podležu režimu kretanja u zaštićenim zonama.

1 thought on “Sopotnica”

  1. Bila sam zatecena lepotom predela.Ne znam sta je lepse voda ili okolina.Slapovi su izuzetni.Ni splavarenje LIMOM sa SIMOM ne moze da se zaboravi .SJAJNO.

Затворено за коментаре.

Scroll to Top