Ruždija – Muzej

Vremenska prognoza:

Muzej u Prijepolju

 

Ruždija – Muzej – Današnja zgrada Muzeja. Objekat je izgrađen u vremenu 1839 – 1845. godine. Podignuta je za potrebe Ruždije ( niže gimnazije u trogodišnjem trajanju, u kojoj se izučavaju predmeti religijskog i svetovnog sadržaja ). Zgrada je adaptirana za potrebe Muzeja u kojoj je 1991. godine otvorena stalna muzejska postavka.

Čuvajući istorijsku vrednost ovog objekta i neizmenjen arhitektonski izgled, Muzej u Prijepolju u svom pečatu i memorandumu ističe da se nalazi u objektu u kome je sa radom počela prva Niža gimnazija u Prijepolju.

Muzej u Prijepolju zvanično je otvoren 15. juna 1991. godine sa stalnom muzejskom postavkom „ Prijepolje u prošlosti „. Ova, veoma bogata muzejska postavka kompleksnog tipa obuhvata Odeljenje arheologije, istorije i etnologije, čiju okosnicu čine reprezentativni eksponati sa značajnog antičkog lokaliteta Kolovrat – zlatne naušnice, fibule, staklo i srednjevekovna keramika i kamena plastika manastira Mileševe i Davidovice. Tradicionalna narodna kultura ovog podneblja prezentovana je primercima nošnje, posuđa, pokućstva, ćilima, sprava i pomagala za rad s kraja XIX i početka XX veka. Svi važni istorijski datumi, bune, ratovi i migracije, prikazani raznim eksponatima, govore o burnoj istorijskoj prošlosti ovog kraja.

Muzej u Prijepolju ima status regionalnog muzeja, a realizovanim projektima na polju zaštite i velikim likovnim projektima priređenim u Galeriji, stekao je status i ugled najznačajnije kulturne ustanove Jugozapadne Srbije. Iz tog razloga poseta Muzeju u Prijepolju omogućava svim ciljnim grupama nezaboravnu šetnju kroz istoriju i upoznavanje sa civilizacijama koje su vekovima, a i danas žive na ovim prostorima; Rim, Vizantija, pravoslavlje i islam.

U novoizgrađenom delu Muzeja nalazi se stalna postavka posvećena najpoštovanijem i najpoznatijem Prijepoljcu u svetu – košarkašu Vladu Divcu. Osvojene medalje, sportska oprema, fotografije sa košarkaških utakmica podsećaju na nezaboravnu sportsku karijeru jednog od najpoznatijih sportista u svetu.

Muzej se nalazi u centru grada, pored Gradske pijace i zgrade Opštine.

Scroll to Top