Izletište Jugovo

odmaralište Jugovo

Na 5 km od centra grada, na desnoj obali Dunava ( put Smederevo – Beograd ), nalazi se najpoznatije izletište “ Jugovo „ , sa bazenom, teniskim terenima, trim stazom, terenima za male sportove, restoranima i dečijim terenima za igru.

Termalne vode na Jugovu, na dubini od 746m do 862m i teperaturom vode 66 stepeni, povećanom mineralizacijom i visokim salinitetom koje joj daju ukus morskih voda, predstavljaju potencijal za razvoj banjskog turizma.

Tu je 1806. godine, po povratku iz Italije Dositej Obradović stupio na tle slobodne Srbije. Od njega nam je i o Jugovu i ovo ostalo zapisano: “ He, braćo moja! Kako mi se čitav život kratak čini, dok smederevske nisam video predele! Ovde se vidi da ni Turci nisu lišeni zdravog ukusa. Oni su ostali kod Srba da im ovi zapovedaju, iako je donedavno bilo obratno, a samo da se ove lepote ne odreknu „.

1 thought on “Izletište Jugovo”

  1. na 5 km od centra grada, na desnoj obali Dunava (put Smederevo -Beograd), nalazi se NEKADA naj poznatije izletošte „Jugovo“ sa bazenom KOJI NE RADI, tenoskin terenima KOJI SU U PRIVATNOM VLASNIŠTVU, trim stazom KOJA JE SVA IZROVANA, terenima za male sportove PA SU STOGA I NEVIDLJIVI OD KOROVA, restoranima VRLO RIZIČNIM i dečijim terenima za igru KOJA SLUŽE DA VAM SE DETE POVREDI…

    nešto što je najlepše na jugovu je hladovina KANADSKIH TOPOLA…

    Volela bih da najzad neko preuzme brigu o Jugovu i sredi to parče zemlje pa makar i neka naprave hotel sa marinom npr.

    pozdrav iz Smedereva

Затворено за коментаре.

Scroll to Top