Smederevska Jesen

Smederevska Jesen U Smederevu se tokom cele godine održavaju mnogobrojne manifestacije, a svakako najznačajnija među njima je “ Smederevska jesen“ . Ova turističko – privredna manifestacija održava se svake godine krajem septembra, a posvećena je plodovima jeseni ( voću, grožđu i vinu), uz defile srednjevekovnih vitezova i bogat kulturno – umetnički program.
Ne može se govoriti o Smederevu, a da se ne pomene “ Smederevka“ , jedna od vodećih autohtonih sorti vinove loze smederevskog vinogorja.

Prisustvo vinove loze na području Smedereva seže u daleku praistoriju.

Ilirska, tračka i keltska plemena gajila su u ovim oblastima vinovu lozu još pre dolaska rimskih osvajača koji su za vreme cara Domicijana ( 56 – 96. n. e. ) uveli zabranu gajenja vinove loze u provincijama na Balkanu. Tek je Marko Valerije Aurelije Prob ( 276 – 282. ) ukinuo ovu zabranu i ponovo otpočeo da sa vojnicima svojih legija sadi vinovu lozu na ovim područjima. Nakon zabrana, brojnih osvajanja i ratova, vinogradarstvo i gajenje “ Smederevke“ i dalje čuva tradiciju smederevskog kraja. O smederevskom grožđu i vinu pisali su mnogi, a sam naziv “ Smederevka“ kao naziv sorte u pisanim izvorima spominje se tek u XIX veku. Od 1879. godine trgovci iz evropskih zemalja kupuju smederevska vina i prodaju ih u Švajcarskoj, Francuskoj i drugim zemljama.

Na svetskoj izložbi u Bordou 1882. godine smederevska vina dobijaju značajna priznanja. Smederevski vinari i danas čuvaju tradiciju gajenja smederevke i proizvodnje kvalitetnih vina koja se mogu degustirati u njihovim podrumima.

Scroll to Top