Manifestacije u Velikoj Plani

Vremenska prognoza:

U slavu Velikog VoždaU slavu Velikog Vožda – Tradicionalna kulturna manifestacija koja se organizuje povodom obeležavanja godišnjice smrti Đorđa Petrovića – Karađorđa, svakog 26. jula sa programom koji traje tri dana. Program manifestacije ostvaruje se na prostorima grada, hotela Plana i na prostoru Radovanjskog luga. Uključuje raznovrsne programske sadržaje, od izložbe slika, naučnih radova i skupova istoričara i drugih istaknutih ličnosti iz javnog života Srbije vezanih za Karađorđa, Miloša Obrenovića, Prvi i Drugi srpski ustanak.

Nastavlja se početkom rada slikarske kolonije “ Pokajnica “ sa tradicijom dužom od 30 god. , specifičnim okupljanjem i druženjem građana opštine u gradskom parku, nastupom folklornih i, pevačkih grupa.

Završava se Svetom liturgijom u crkvi Zahvalnici, polaganjem venaca i parastosom na Spomen obeležju i pozorišnom predstavom na letnjoj pozornici u Radovanjskom lugu, na temu iz srpske istorije. Od 2005. godine, na prostoru Radovanjskog luga, poslednjeg dana organizuje se takmičarski nastup Ljubičevskih višebojaca za titulu “ Karađorđevog viteza “ .

Sabor srpske narodne pesme “ Mija Krnjevac „ – muzička manifestacija koja se održava u Krnjevu. Posvećen je čuvenom umetniku na harmonici i kompozitoru narodne muzike Miodragu Todoroviću – Krnjevcu. Takmičarskog je karaktera i okuplja vokalne soliste prijavljene od strane radio stanica i kulturno – umetničkih društava sa teritorije Srbije.

Smotra folklora – održava se 24. juna, na dan Svetih apostola Vartolomeja i Varnave, slave parohijske crkve u Velikoj Plani, u narodu znane kao Vrtaloma. Na smotri revijalnog karaktera učestvuju sva Kulturno –  umetnička društva iz opštine Velika Plana, uz učešće gostujućih folklornih ansambala iz zemlje i inostranstva.

Masukini pozorišni dani – kulturna manifestacija sa tradicijom dužom od 25 godina, održava se u periodu oktobar – novembar. Posvećena je Velimiru Živojinoviću – Masuki, pozorišnom reditelju, prevodiocu, esejisti i pesniku,  rođenom 1886. godine u Velikoj Plani. Manifestaciju organizuje pozorište “ Masuka “ osnovano pre 77 godina.

Moravska regataMoravske regate

Na obali reke Morave između novog i starom mosta na putu od Velike Plane prema Žabarima ostvaruje se viševekovni san o plovnosti ove nekada ćudljive i nepredvidive pomoravske reke. Tu već nekoliko godina postoji stanište za regate koje od Kraljeva, Trstenika i Stalaća svake godine prevoze zaljubljenike u reke do Dunava. Pored vremešnog nadaleko čuvenog restorana – bašte “ Vagonče “ smestio se i ranč poznatiji “ Kod Šiše “ na kome su učesnici regate svake godine.

Prva regata: pod nazivom “ Moravske – tajne “ polazi od Stalaća na mestu gde Južna i Zapadna Morava formiraju Veliku Moravu.

Drugu regatu: sačinjavaju zaljubljenici u reke iz Kraljeva i Trstenika. Ova regata ima sve karakteristike turističkog programa. I jedna i druga regata su već tradicionalne, svoju višednevnu plovidbu Velikom Moravom završavaju na ušću Velike Morave u Dunav.

Motorijada – okupljanje zaljubljenika u motocikle iz zemlje i inostranstva. Održava se poslednjeg vikenda u junu,  svake godine neprekidno od 1994. godine. Pored koncerata rok grupa, takmičenja učesnika u vožnji motocikala,  održava se i impresivni defile ulicama grada. Ova dugogodišnja manifestacija spada u red najznačajnijih okupljanja motorista na ovim  i širim prostorima. Moto kamp je smešten u Radovanjskom Lugu i okuplja preko 1000 učesnika.

1 thought on “Manifestacije u Velikoj Plani”

  1. PLANA DEMO FEST
    Festival Mladih Rock Muzičara Srbije, Velika Plana

    PLANA DEMO FEST je festival na kojem se tokom jula takmiče mlade ne afirmisane muzičke grupe koje žele da predstave svoju autorsku muziku . Cilj festivala je afirmacija muzičkog stvaralaštva i unapređenje muzičkih i kulturnih normi novih generacija. Želja je da se stvori prostor u kome će nadareni mladi ljudi iz Srbije imati priliku da stvaraju i da njihovo stvaralaštvo nađe put ka publici i van granica Serbije. U trodnevnom programu svake godine počevši od 2005. učešće uzima preko 50 grupa sa gostima iz susednih zemalja.
    http://www.myspace.com/planademofest

Затворено за коментаре.

Scroll to Top