Manastir Koporin

Vremenska prognoza:

Manastir KoporinManastir Koporin se nalazi u opštini Velika Plana, u dolini Koporinskog potoka. Jedan je od najznačajnijih kulturno – istorijskih spomenika iz perioda Srpske srednjovekovne državnosti. Po predanju, manastir je zbog neravnog terena prvobitno bio ukopan svojom severnom stranom u brdo, odatle naziv Koporin.

Manastirski kompleks sačinjavaju crkva Svetog Stefana, zvonara, konaci sa salama za goste, izvor lekovite vode, bašta, njive, vinogradi, šume . . .

Od 1932 do 1958.godine bio je muški manastir, a od tada i danas ženski.

Zadužbina je despota Stefana Lazarevića, poznatijeg u narodu kao Stefan Visoki, sina kneza Lazara i kneginje Milice, koji je živeo od 1376 – 1427.godine. U nedostatku pisanih i drugih dokaza o vremenu podizanja manastira istraživačima je poslužio ktitorski portret na zapadnom zidu crkve iznad grobnice, gde je Stefan prikazan po prvi put sa znacima despotskog dostojstva, krunom, skiptrom i dolamom. Po ovom se zaključilo da je podignut posle čuvene Angorske bitke 1402. godine.

Dugo se smatralo da je despotov grob u njegovoj najvećoj i najlepšoj zadužbini manastiru Manasiji, ali posle višegodišnjeg ispitivanja autentičnosti nađenih kostiju utvrđeno je da se u Koporinskoj crkvi radi o moštima Stefana. Ćivot sa moštima otvara se svake godine 1. avgusta.

U 2002. godini manastir je obeležio VI vekova svog postojanja.

Manastir Koporin se u narodu smatra velikom svetinjom, te ga svakodnevno posećuju pojedinci i grupe.

Po legendi –  despot Stefan je lovio ovim krajem i videvši kako je obnevideli lovački pas, umivši se u Koporinskom potoku, nastavio dalje da trči i videvši  poboljšanje oprane rane jednog vojnika odlučio da podigne crkvu u blizini ove lekovite vode. Sasvim je mоguće da je i on prao i lečio svoje rane  zadobljene u mnogim bitkama i turnirima na kojima je učestvovao kao  neprikosnoveni vitez “ Zmajevog reda „ .

Scroll to Top