Opština Kovin

Opština Kovin – najjužniji deo Banata.

Na severu, zapadu i istoku prostor opštine je omeđen administrativnim granicama koje ga odvajaju od susednih opština Pančevo, Alibunar, Vršac i Bela Crkva dok je na južnoj strani zastupljena reka Dunav u dužini od 46 km.

Površina opštine je 730 km2 a u njenih 10 naselja živi 36 660 stanovnika.
Administrativni centar i najveće naselje je Kovin sa 14 230 stanovnika. Kovin ima povoljan geografski i saobraćajni položaj: Beograd je udaljen 50km od centra opštine, Pančevo 30km i Smederevo 10km.

Zbog neposrednog izlaska na Dunav, na današnjoj teritoriji opštine Kovin vekovima su se smenjivali razni osvajači ( Dačani, Kelti, Rimljani, Huni, Goti, Sloveni, Avari i dr. ) , a sa njima i različite kulture koje su ostavljale svoje tragove, od kojih su neki sačuvani i do današnjih dana. Samo ime Kovin prvi put se pojavljuje u zapisima 896. godine a grad je sve do 18. veka pratila i istoimena tvrđava.
Ako želite da uživate u lepoj, netaknutoj prirodi, izuzetno čistom vazduhu, da upoznate dobre i srdačne domaćine, jednom rečju da se opustite i da doživite nešto vredno pamćenja dođite u opštinu Kovin i otkrijte skrivene lepote ravnice Južnog Banata.

Mapa Kovina

Scroll to Top