Prirodna Bogatstva Opštine Kovin

DunavU opštini Kovin se preklapaju dve izuzetno atraktivne turističke zone: Peščara i Podunavlje. Teritoriji opštine pripada oko 63% od ukupne površine Deliblatske peščare, odnosno oko 220 km2.

Celokupan prostor Peščare bogat je raznovrsnom vegetacijom i mozaično komponovanim ekosistemima.
U bogatoj flori prisutan je veliki broj retkih i endemičnih stepskih i peščanih vrsta kao lekovitih i aromatičnih biljaka ( 162 vrste samoniklog lekovitog bilja ) .

Zbog načina postanka i specifičnog dinskog reljefa, retkih biljnih vrsta, očuvanih i složenih ekosistema, Peščara je skoro u celini zaštićena kao rezervat prirode. Raznolika šumska vegetacija Deliblatske peščare i aluvijalne ravni Dunava, barska vegetacija, dosta povoljni klimatski uslovi i drugo, obezbeđuju povoljne uslove za egzistenciju brojnih vrsta lovne dlakave i pernate divljači: jelen, srna, divlja svinja, zec, vuk, lisica, kuna zlatica i belica, fazan, poljska jarebica, divlji golub, grlica, gugutka, prepelica, razne vrste divljih patki, guska, čaplja, šljuka i dr. Jeleni u Deliblatskoj peščari su izuzetno vredni i kvalitetni i predstavljaju kapitalne primerke. U Peščari pored toga ima i najmanje 4 vrste orlova ( krstaš, kliktaš, zmijar i mišar ) .

Pored Peščare opština je veoma bogata vodama. Osim Dunava koji prolazi kroz opštinu Kovin u dužini od 46km postoje i prelepa jezera i bare bogate ribom, koje su takođe i stecište mnogobrojnih vrsta ptica. Po svojoj lepoti i atraktivnosti ističu se: jezero Kraljevac, Crna bara, jezero Provalija, jezero Šljunkara, Dubovački rit i Dunavac. U ovim vodama egzistiraju brojne vrste riba kao sto su: šaran, štuka, som, smuđ, karaš, grgeč, babuška, klen, kečiga, amur, bodorka, deverika, sunčica, crvenperka, linjak, tostolobik…

Jezero Kraljevac se nalazi zapadno od Deliblata. Posebnu vrednost ovog jezera čine “ plutajuća ostrva “ . Pored toga Deliblatsko jezero, kako ga još nazivaju je jedno od najpopularnijih mesta sportskog ribolova.

Crna bara se nalazi severoistočno od Kovina i jedna je od najstarijih hidroakumulacija na teritoriji Vojvodine.

Jezero Provalija se nalazi na oko 15 km jugozapadno od Kovina, povezano je sa Dunavom.

Jezero Šljunkara se nalazi na oko 2,5 km istočno od Kovina. Reč je o atraktivnom kupalištu sa veoma čistom i prozirnom vodom, šljunkovitom plažom, travnatim igralištem za mali fudbal, malim dečijim igralištem i manjim restoranom. Predstavlja popularno izletište.

Dunavac je rukavac Dunava i sa dužinom od 1, 5km i praktično prirodan izlaz Kovina na najvažniju evropsku reku. Na obali se na laze ostaci starog rimskog grada na kome je izgrađen hotel “ Grad “ i maketa Dunava koja predstavlja njegov tok kroz Srbiju. Dunav je na svom toku napravio nekoliko interesantnih ada i to: Smederevsku, Žarkovačku, Stojkovu i Dubovačku.

Turističko naselje “ Čardak „ smešteno je u šumskom delu Peščare, na svega nekoliko kilometara od sela Deliblato. Sastoji se od više paviljona i bungalova, terena za male sportove i pratećih sadržaja. Još od osamdesetih godina prošlog veka omiljeno je izletište Kovinaca.

Pored Čardaka i Šljunkare još jedno od omiljenih izletišta Kovinaca je i Gornja šuma sa uređenim igralištem za mali fudbal i lepom malom lugarnicom.

Scroll to Top