Srce Beograda

Ako u Beograd stignete kao turista , tradicionalno ljubazni i raspoloženi domaćini predstaviće vam svoj grad u najlepšem svetlu i povesti vas u razgledanje. U jednom danu imaćete baš toliko slobodnog vremena i snage da prepešačite čuvenu beogradsku turističku „štraftu“ od platoa na kom se nalzi hram svetog Save do Kalemegdanske tvrđave.

Ovim opisom izostaće neki važni delovi grada kao što je Zemun, Skadarlija, Kosančićev venac, popularni muzejski kompleksi na Dedinju ali, Beograd je zahtevna destinacija i nije ga moguće obići za jedan dan.

Kažu da je Beograd najlepši u proleće ali statistike pokazuju da ga turisti najčešće posećuju za novu godinu, FEST, „Belgrade beer fest“ i druge važne festivale…

Beograd je grad za sva vremena i sve generacije.

Dakle, razgledanje Beograda počinjemo sa Svetosavskog platoa kojim dominira druga po veličini pravoslavna crkva u svetu (prva po veličini je Hram Hrista Spasitelja na Kremlju u Moskvi). Hram je sagrađen u klasičnom vizantijskom stilu sa velikim brojem kupola i polukupola, po mnogo čenu je jedinstven u svetu.
Od hrama, put nas dalje vodi istoimenom Svetosavskom ulicom ka velikom kružnom skveru Slavija.

Slavijom dominiraju zgrade Narodne banke Srbije i dve zgrade hotela Slavija. Posebnu pažnju skrećemo na najstariju i najoriginalniju zgradu na Slaviji, kuću porodice Vučo u kojoj se danas nalazi restoran Mc Donald’s.

Zacrtana maršruta nas odavne vodi u ulicu Kralja Milana koja Slaviju povezuje sa drugim velikim i značajnim gradskim trgom, Terazijama.

Terazije, veliki gradski trg i mesto svih važnih i sudbinskih dešavanja u gradu predstavlja sinonim za Beograd. Terazijama dominira veličanstveno zdanje hotela „Moskva“, nekada najlepše prestoničke građevine kao i čuvena Terazijska česma.

Odavde idemo u čuvenu Knez Mihailovu ulicu, pešačku zonu koja ima naglašenu trgovačku, kulturnu i akademsku dimenziju.

Na samom početku, Knez Mihailovu ulicu preseca centralni gradski trg – Trg Republike. Trg Republike predstavlja tzv. „nultu tačku“ odnosno, najstroži centar grada.
Ovim trgom dominiraju zdanja Narodnog Muzeja i Narodnog pozorišta kao i konjanička statua kneza Mihaila, rad slavnog italijanskog vajara Enrika Pacija (Enrico Pazzi).

Park Kalemegdan i Kalemegdanska tvrđava su jedinstvena prostorna i ambijentalna celina. Ujedno, ovo je i najatraktivniji i najreprezentativniji turistički kompleks u gradu.
Mesto na kom je nastao Beograd.

Na najvišem platou na tvrđavi, izad ušća Save u Dunav, nalazi se simbol grada, statua „Pobednik“, delo velikog jugoslovenskog vajara Ivana Meštrovića.
Nedaleko odavde nalaze se i druge važne znamenitosti kao što je Rimski bunar, Damad ali pašino turbe, Vojni muzej, Galerija prirodnjačkog muzeja i Beogradski zoo vrt.

Šetnjom po Kalemegdanu završavamo razgledanje Beograda optimizovano za jednodnevnu turističku maršrutu.

Dobrodošli u Beograd!

Scroll to Top