Opština Ljubovija

Vremenska prognoza:

Ljubovija

 

Opština Ljubovija nalazi se u zapadnom delu Srbije ( udaljena 155 km od Beograda ) i graniči se sa opštinama Bajina Bašta, Valjevo, Osečina, Krupanj i Mali Zvornik, a rekom Drinom sa Republikom Srpskom.

Opština Ljubovija zahvata površinu od 356 km2, prostor koji je masivima Jagodnje, Sokolskih planina i Medvednika pritešnjen uz Drinu.

Oblast je pretežno brdsko – planinska, dok se veća nizija prostire pored reke Drine gde je i smešten grad.

ZNAMENITOSTI

Rimski most

Rimski mostna reci Ljuboviđi sačuvana je srednjevekovna građevina od izuzetnog značaja. Rimski most, poznatiji kao Latinska ćuprija, nalazi se na nekadašnjem karavanskom putu prema Valjevu, gde u netaknutoj prirodi i čistoj Ljuboviđi možete pecati, šetati, sakupljati lekovito bilje . . .

Crkva brvnara u Donjoj Oroviciposvećena saboru Sv. 12 Apostola sa zanimljiv relikvijama, stara je više od 200 godina.

Mačkov kamen

Mačkov kamen se nalazi na planini Jagodnji. Bio je krvavo poprište u borbama između srpske i austrijske vojske u I sv. ratu 1914. godine. U čast palim borcima na ovom mestu je 1932. godine podignuta spomen kosturnica. U ovoj bici nastradalo je 2000 vojnika. U znak sećanja na žrtve, svake godine u septembru, u organizaciji opština Ljubovija i Krupanj održava se parastos i istorijski čas, koji okupi veliki broj građana, učesnika ratova, predstavnika državnih, vojnih i kulturnih organizacija. Svake godine se na Petrovsku nedelju održava narodni vašar, koji okuplja brojne građane susednih opština: Krupanj, Mali Zvornik, Osečina, Loznica.
Na Mačkovom kamenu postoje uslovi za zimske sportove. Uređena ski staza i mini žičara pružaju mogućnost uživanja u lepotoma zime.

Crkva u Selancu posvećena Sv. apostolima Petru i Pavlu, najstarija je u ovom kraju. Nema podataka kada je sagrađena, ali je pretpostavka da potiče iz XIII veka. U crkvi se nalazi kripta u kojoj su nekada sahranjivani sveštenici.

SPORTSKO – REKREATIVNI TURIZAM

Ljubitelji raftinga, ribolova, lova, planinarenja, biciklizma i paraglajdinga mogu uživati u brojnim mogućnostima koje pružaju lepote prirode pitome Azbukovice.

Drina kao najveći prirodni potencijal ovog kraja teče kroz Azbukovicu u dužini od 38 km. Pruža velike mogućnosti za razvoj sportsko – rekreativnog turizma. Organizovanjem rafting regata i spuštanje čamcima niz poluplaninsku Drinu, ljubitelji rekreativno – plovnog turizma će poneti nezaboravne utiske. Raj je za ribolovce, a mladica, klen, lipljan, pastrmka, rado su viđeni trofeji ribolovaca. Brojna lovišta, pristupačni tereni i raznovrsna divljač je pravo uživanje za lovce.
Paraglajderi mogu uživati u spustovima sa mnogobrojnih planinskih visova ovog kraja.
Planinarima se pruža mogućnost da markiranim planinarskim stazama upoznaju divne predele Azbukovice.
Ljubitelji biciklizma takođe mogu da uživaju u vožnji po zanimljivim i nepristupačnim terenima.

Scroll to Top