Novi Sad – centar Vojvodine

Novi SadDrugi po veličini u Srbiji, najveći u Vojvodini, grad Novi Sad je prestonica  regije, dinamično, poslovno i privredno središte, u kojem živi oko 300 000 žitelja.

Nastao je 1694. godine, uz mostobran Petrovaradinske tvrđave, na brdu sa druge strane Dunava. Malo manja i drugačija, bila je tu i u rimsko doba. Ova današnja, stara je više od tri veka, a toliko pamti kao da je od pamtiveka. Zidana je skoro sto godina, da traje vekovima, da dočeka treći milenijum, prihvati mlađariju i njen “ Exit „ , jedan od najvećih muzičkih festivala Evrope.
Tu je sahat – kula sa “ obrnutim “ kazaljkama. Nije majstor pogrešio nego tako treba, da bi oni sa novosadske obale, ili broda u prolazu videli tačno vreme! Tvrđava je preuzela i brojne novosadske slikare i smestila u nekadašnje magaze velikog bedema. U podnožju ovog „ Gibraltara na Dunavu “ je Petrovaradin, najcelovitija, dvoveka urbana anglomeracija, koju je vreme poštedelo do danas.

 

Sredinom 19 veka Novi Sad je postao nacionalni i kulturni centar svih Srba, pa je nazvan “ Srpska Atina “ . Na sreću, očuvan je do danas. Gradsko, tipično srednjo – evropsko jezgro pleni lepotom prohujalih vremena i modernim velegradskim štimungom. Smenjuju se gotika, barok, renesansa, secesija, neoklasicizam. Arhitektonskom lepotom, a još više značajem za srpski narod, isijava Matica Srpska koja ovde deluje od 1864. godine, gotovo u korak sa Srpskim narodnim pozorištem ( 1861 ) , najstarijim u Srbiji. Jednom godišnje okupe se teatri iz celog sveta, da na novosadskom „ Sterijinom pozorju „ , pokažu šta umeju. Grad udomljuje galerije kolekcionara Pavla Beljanskog i najvažnije srpske slike 20. veka, i Matice Srpske sa zbilja prebogatom zbirkom slika iz različitih vremenskih perioda.

Valjda zato što je i sam mlad, grad je pun mladosti, koja se u Novom Sadu školuje na Univerzitetu i brojnim srednjim i osnovnim školama. Kada su slobodni, danju su mladi ili na Štrandu ( najvećoj peščanoj plaži na Dunavu ) , ili na nekom od brojnih sportskih terena, ili gradskim terasama kojih je bezbroj. Uveče preplave Zmaj Jovinu ili Dunavsku ulicu, prepune kafića, restorana, klubova i diskoteka.

Novi Sad je grad dobre zabave, raznovrsnog provoda, ali i grad velikih poslovnih mogućnosti, zdravstvenih usluga ( klinike, lekovita banja, rekreacioni centri ) , kongresnog turizma, kupovine u modernim šoping centrima i malim zanatskim radnjicama. To je velegrad sajamskih priredbi ( Novosadski poljoprivredni sajam je među najvećima u Evropi ) i , naravno, turističkih zanimljivosti, priredbi, smotri i spomenika iz prošlosti.

Dobre saobraćajne veze čine ga lako dostupnim, a poput oreola oko grada svijena izletišta, lovišta, odmarališta, skriveni pecaroški reviri, plaže, raskošni salaši sa kompletnom uslugom, garantuje prijatan i sadržajan boravak. A tek čari obližnjeg Nacionalnog parka „ Fruška gora “ !

Scroll to Top