Tvrđava Acumincum

Gradina- AcumincumNa lesnom platou uz obalu Dunava u severnom delu Starog Slankamena nalazi se značajan arheološki lokalitet Gradina.
Njime dominiraju ostaci nekada impozantne tvrđave Acumincum, koji iako teško oštećeni zubom vremena, simbolično podsećaju na značaj ovog mesta u prošlosti.

Arheološki ostaci pronađeni na prostoru Gradine svedoče da je ovaj lokalitet korišćen od praistorijske epohe do kasnog srednjeg veka. Najstarije identifikovano naselje na ovom mestu pripada poznom bronzanom dobu.
Prva plemena koja su ovde živela bili su Skordici, keltska plemena koja su vladala celim Sremom do dolaska Rimljana.

Rimska osvajanja ovih krajeva počela su 146. godine pre nove ere i trajala sve do 15. godine nove ere, kada su uspeli da slome Skordike i ovaj deo Panonije priključe Rimskoj imperiji. Na mestu keltskog naselja Rimljani su izgradili tvrđavu Acumincum. Istovremeno sa razvojem Acumincuma kao vojnog utvrđenja, u podnožju se razvijao civilni deo naselja. Na temeljima rimskog Acumincuma u srednjem veku izgrađena je tvrđava koju istorijski izvori pominju 1072. godine kao Castrum Zelenkamen.

Na prostoru Gradine danas se mogu videti ostaci gornjeg grada, dok se duž serpentinastog puta kojim se ulazi u samo naselje, nalaze ostaci nekadašnjeg donjeg grada.

Scroll to Top