Jabuka – škola u prirodi

Vremenska prognoza:

13

Na planinskoj visoravni Jabuka ( 1.300 m ), na putu Prijepolje – Pljevlja, nalazi se istoimeno selo. Od Beograda je udaljeno 320 km. Svojom lepotom privlačno je i leti i zimi. Livade, zaravni i planinski pašnjaci leti su šareni tepih na kojem se sa uživanjem odmara, a zimi su blage padine izazov za ljubitelje zimskog odmora.
Jabuka obiluje cvetnim livadama i četinarskim šumama. Nema nijednog stabla jabuke. Ime je dobila po tome što su se nekada ovuda nadmetali vitezovi Sandalja Hranića i Stepana Hercega i „kroz prsten jabuku streljali“.
Za Jabuku su se borili i u Drugom svetskom ratu. Na ovoj zatalasanoj visoravni poginuo je legendarni bombaš Boško Buha. Po njemu su ime dobili memorijalni prostor i turističko naselje.
Jabuka raspolaže sa 220 ležajeva u paviljonima i 70 mesta u Spomen domu Boško Buha. Uz savremeni centralni objekat koji raspolaže sa restoranima, prostorima za dnevni boravak, učionicama i neophodnim učilima Jabuka pruža odlične uslove za izvođenje nastave u prirodi. Tereni za male sportove i skijaška staza bogate ponudu za đački turizam i pripreme sportskih ekipa. Jabuka nudi i smeštaj u seoskim domaćinstvima.
Nedaleko od sela nalazi se Popova pećina čiji je ulaz na 800 m nadmorske visine, sa ukupnom dužinom pećinskih  hodnika od 294 m. Pećina nije istražena.

Scroll to Top