Memorijalni kompleks “ Boško Buha „

Memorijalni kompleks-Boško Buha

Memorijalni kompleks „Boško Buha“, Jabuka je jedan od najpoznatijih i najposećenijih spomen obeležja podignutih nakon Drugog svetskog rata. Posvećen je čuvenom partizanskom bombašu dečaku Bošku Buhi, koji je u toku Drugog svetskog rata poginuo na Jabučkoj visoravni.

Njemu i svim poginulim partizanskim pionirima posvećen je ovaj kompleks koji su 60 – ih godina XX veka podigli zajedničkim novčanim prilozima pioniri velike bivše Jugoslavije. Doživeo je veliku ekspanziju 70 – ih godina kada su osnovne i srednje škole imale obavezan program posete ovom memorijalnom kompleksu.

Iz tog razloga, početkom 80 – ih godina otvoren je muzej sa muzejskom postavkom posvećenom deci u NOB – u, koji je funkcionisao do početka 90 – ih kada je došlo do raspada Jugoslavije.

Od tog vremena do danas memorijalni kompleks Boško Buha na Jabuci postaoje nepravedno zaboravljen i izvan školskih programa i ekskurzija. Danas se nalazi u stanju tihog propadanja, zaboravljen od države i društva, iako ima sve uslove da može primiti i smestiti oko 400 posetilaca školske populacije.

Do ovog kompleksa, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.300 m, stiže se magistralnim putem Prijepolje – Pljevlja, pored samog autoputa.

Scroll to Top