Ergela “ Surčin „

Vremenska prognoza:

hipodromNa ergeli Surčin se uzgajaju i treniraju punokrvna grla. Štala ima komercijalnu vrednost i zbog uzgoja podmlatka i treniranja konja drugih vlasnika i uzgajivača. Nalazi se na 12 km zapadno od Beograda, a 4 km od leve obale Save.

Farma ima 74 boksa, od čega 4 za pastuve ( izolovani boksovi ) , 34 boksa u štali za treniranje i 4 boksa za ždrebljenje koji se zimi zagrevaju. Između štala je manjež za zatvorene treninge i koloseumska takmičenja. 72 x 35 metara sa podlogom od peska. Sa obe strane manježa je galerija za gledaoce.

Atraktivne su prostorije Džokej kluba, ukrašene nameštajem sa Balija i mnoštvom pobedničkih pehara. Farma takođe poseduje sobe za džokeje i štalske momke.

Tu su i pokriven prostor za 2. 000 bala sena i silos za 180 tona zobi. Blizu manježa je šetalica za 6 konja. Farma poseduje transporeter za 6 konja i prikolicu za 2 konja.

Treniranje se obavlja na stazi od 1. 300 m sa podlogom od peska. Staza je u obliku elipse, što je slično američkim trkačkim stazama. S jedne strane farme su 2 “ padoka “ za pastuve, svaki površine po 6 hektara. Sa druge strane nalaze se okrugli “ padok “ , prekriven peskom, i mali “ padok “ za ždrebad. Druga strana štale ima 9 “ padoka „. Ukupna površina farme je 30 ha. Na sredini kompleksa nalazi se veštačko jezero, povezano kanalima koji pomažu snabdevanje “ padoka “ vodom.

Na farmi rade menadžer, trener, veterinar, džokeji, štalski momci ( koji gaje grla i održavaju štalu ) i kovač. Farma prosečno poseduje 80 konja od kojih su neki na pansionu. Ergela Surčin ima 5 pastuva. Tu su šampioni Remooz ( USA ) ( potomak Blasing Gruma ) i Atollos ( GER ) ( potomak Seruma ) . Na farmi su sinovi Danziga, Storm Keta, Karleona i Septima Sjela. Prošle godine su imali stopu plodnosti 93 %. Među kobilama imamo i nekoliko šampiona od kojih i kobilu decenije Triple Crown Winner Tim ( potomak Remooz – a ) .

Trkačka štala je veoma uspešna. Imala je nekoliko šampiona u našoj zemlji, njeni konji su trčali u Parizu, Minhenu i Beču. Ergela je tri puta osvojila nagradu Konja godine, pobednika derbija i mnogih trka ( grupa 1 ) . Najuspešnije grlo je bio Gilgameš, koji je sada pastuv.

Scroll to Top