Muzej Vazduhoplovstva

muzej vazduhoplovstvaMuzej vazduhoplovstva osnovan je 1957. godine sa željom da se sačuvaju eksponati značajni za nastanak i razvoj avijacije na našim prostorima.

Višedecenijski rad na prikupljanju i zaštiti istorijskih dobara, doneo je ovoj ustanovi veliki međunarodni ugled. Po broju i vrednosti eksponata muzej se svrstava u desetak vodećih institucija ove vrste u svetu. Sama zgrada Muzeja je arhitektonsko delo izuzetne vrednosti. Inspirisani projektant joj je dao oblik letećeg tanjira ili NLO – a iz mašte. Na 6.000 m2 smeštena je stalna postavka, otvorena za publiku 1989. godine.

U muzeju se čuvaju preko 200 vazduhoplova, 130 avio motora, više radara, raketa, najrazličitija vazduhoplovna oprema, preko 20. 000 knjiga i tehničke dokumentacije i više od 200. 000 fotografija. Postavka pruža posetiocima izuzetnu priliku da na jednom mestu prošetaju kroz čitav vek avijacije, ilustrovan eksponatima od pionirskog perioda do modernog doba. Na izložbi i oko zgrade Muzeja postavljeno je preko pedeset tipova originalnih aviona, hidroaviona, helikoptera i jedrilica iz više država Evrope i Amerike, ali i onih proizvedenih u domaćim fabrikama. Svetski značaj izložbi doneli su čuveni avioni iz Drugog svetskog rata.

Tu se takođe nalazi poseban segment posvećen vazdušnoj intervenciji NATO – a na Jugoslaviju, 1999. godine. U sklopu Muzeja nalazi se bioskopska dvorana sa 120 mesta, specijalizovana prodavnica suvenira, maketa i vazduhoplovne literature.

Posetioci mogu da se osveže i predahnu u klubu Muzeja. Kroz Muzej vas vode stručni vodiči. Muzej se nalazi na oko 5 minuta hoda od pristanišne zgrade aerodroma “ Nikola Tesla “ i za posetioce je otvoren tokom cele godine.

Scroll to Top